Аксарай – дворецът на Ердоган

Елисейският дворец е направо скромен в сравнение с него, а резиденцията на германския президент, дворецът „Белвю“, изглежда като кучешка колиба

Властовата централа на Реджеп Ердоган представлява комплекс, състоящ се от една основна сграда и два тракта с офиси от двете ѝ страни. Вътрешният двор на комплекса представлява огромна зелена площ с внушителни фонтани и джамия, за която се твърди, че можела да побере 5 хиляди души.

Аксарай – „Белият дворец“, се шири на 4 декара и само построяването му струва повече от 600 милиона евро. Внушителната сграда има хиляда стаи, разположени на 210 хиляди квадратни метра, насред един природен резерват, който, по волята на Реджеп Тайип Ердоган, набързо загуби статута си на защитена територия.

Има и стотици  кабинети, галерии с антики и ценни картини. Килимите, по които ходят Ердоган и семейството му, струват близо 8.5 милиона евро, 3 метровите врати са за скромните 6 милиона евро.

Към ексцентричните капризи на президентското семейство влизат и тапети от розова коприна в банята – близо 3 хиляди евро ролката, златни чаши, на стойност 300 евро всяка, в които първата дама пие чай, а самият чай е 1500 евро за килограм.

В двореца има още: медийна зала, в която се следят всички публикации за Турция и президента; бункер, в който той да се скрие при военно нападение.

В деня на преврата около комплекса падаха бомби и имаше загинали цивилни. Белият сарай, обаче, не пострада. Когато преди време критиците на Ердоган го попитаха защо му е нов дворец, той отговори простичко – „в стария има хлебарки“.

В страната, в която 2 милиона души живят с по-малко от 4 евро на ден, дворецът на президента Реджеп Ердоган ще накара дори Саддам Хюсеин да се изчерви, коментира „Дейли Мейл“.

Елисейският дворец ще ви се стори  направо скромен в сравнение с него, а резиденцията на германския президент, дворецът „Белвю“, изглежда като кучешка колиба.

jilo.bg