Защо мъжете трябва да прекарат по 5 минути на ден в дълбок клек 54

Преди няколко години американски фитнес експерти споделиха, че дълбокият клек е опасен. Това твърдение обаче изглежда малко странно, тъй като в някои култури (в Китай, Индия) тази поза се използва за релакс.

Да, хората в тези страни на практика провеждат цели разговори клекнали и то по личен избор. В останалите страни очевидно предпочитан е столът.

И може би точно по тази причина мнозина не умеят да клякат, което е само в техен ущърб, тъй като това е едно от най-базовите и ефективни упражнения за поддържане на големи групи мускули.

Би Джей Гадър, един от фитнес експертите на мъжкото списание Men’s Health, признава, че според него дълбокият клек е упражнение, което не трябва да бъде пропускано и ден. Той препоръчва на мъжете да прекарват по 5 минути в тази поза, макар че признава, че дори най-добре подготвените физически мъже и жени издържат не повече от 2 минути в дълбок клек. Позитивите от това не са малко:

1. Увеличава се мобилността и силата на бедрата, дупето, глезените и дори прасците.

2. Предпазва от болки в гърба.

3. Подобрява цялостната стойка на тялото, тонуса и помага за по-добри изпълнения в залата.

На пръв поглед 5 минути в поза дълбок клек изглеждат напълно невъзможни, но има механизми, които могат да ви помогнат да се справите с тази задача – ластици, подпиране и т. н. Ще приемете ли предизвикателството?/tialoto.bg

Коментари