МРАЧНИЯТ ПРОИЗХОД НА 7 ОБИЧАНИ ДЕТСКИ ПРИКАЗКИ

Приказките за лека нощ обикновено са за принцеси и принцове, забавни вещици и очарователни горски създания. Но какво се случва, когато проследим произхода им?

От „Малката русалка“ до „Червената шапчица“, захаросаните версии, които познаваме и обичаме, идват от много по-мрачни истории.

Хензел и Гретел

Кошмарът на Хензел и Гретел е останал почти непроменен, в сравнение с другите приказки. Жестока мащеха убеждава съпруга си, че единственият начин да не умрат от глад, е като изоставят децата си.

Хензел и Гретел научават за плана и бягат в гората. Скоро след това, лоша вещица ги отвлича и угоява, за да ги изяде.

Шокиращото е, че „Хензел и Гретел“ не се разграничава особено от реалността на Великият глад от 1315-1317г, на фона на който се развива действието в канибалската приказка. Глад и болести опустошават Европа, а това води до престъпност, масова смърт и канибализъм. Освен това много родители са принудени да изоставят децата си, за да избегнат гладна смърт.

Червената шапчица

Изненадващо, но Братя Грим са тези, които смекчават „Червената шапчица“ през 19-и век, като вкарват ловеца, който спасява деня. В по-ранните версии, както и в тази на Шарл Перо от 1697г, Червената шапчица изяжда баба си, след като вълкът разкъсва старицата и я сервира на момичето. В друга ужасяваща версия, вълкът кара Червената шапчица да се съблече гола. Тя се подчинява, хвърля дрехите си в огъня и ляга при вълка в леглото. След това вълкът я изяжда жива и историята свършва.

Малката русалка

Във версията на Дисни, Ариел дава красивия си глас в замяна на крака; в оригинала на Ханс Кристиян Андерсън от 1837г, тя дава езика си. Още по-лошо, всяка стъпка, която прави русалката, е болезнена, сякаш ножове се впиват в новите й крака. Тя има само един ден да се омъжи за принца, иначе ще се превърна в морска пяна.

Вземайки интересно решение, русалката танцува, за да очарова принца – знаейки много добре, че всяка танцова стъпка ще й донесе болка. Накрая, страданието й се оказва напразно; принцът избира друга жена. Когато сестрите й дават нож, с който да убие принца и да спаси кожата си, русалката не се решава да го направи. Вместо това, както й е обещано, тя се превръща в морска пяна.

Спящата красавица

Никакви кръстници няма в „Слънцето, Луната и Талия“, ужасяващата народна приказка, на която е базирана „Спящата красавица“. Италианският поет Джамбатиста Базиле първи публикува историята през 1634г, като в нея Талия е главната тероиня. Вместо да се убоде на вретено, ленено влакно влиза под нокътя на младата жена, от което тя припада като умряла. Баща й не понася мисълта да погребе дъщеря си, вместо това я оставя в едно от леглата в имота си. Тогава един крал, който преследва ловния си сокол до дома на лорда, открива спящата красавица. Когато не успява да я събуди, той я изнасилва и след това се връща в родната си земя.

Все още в безсъзнание, Талия ражда две деца. Едното бебе изсмуква лененото влакно от пръста й, което я събужда. Кралят, който я е изнасилил, вече е женен. Когато съпругата му научава за Талия, тя крои планове да убие децата, да ги сготви и да ги сервира на краля. Готвачът с нежелание се съгласява, след което заменя децата с ярешко месо. Когато кралят разбира за стореното от жена му, той я изгаря жива, за да бъде с Талия.

Жабокът принц

Забравете за вълшебната целувка. Във версията на Братя Грим на „Жабокът принц“, краят е много по-жесток. Въпреки очевидната липса на интерес от страна на принцесата, принцът жабок продължава да я ухажва, докато не се озовава върху нея в леглото й. Тогава отвратената принцеса хвърля земноводното към стената. Именно тази агресия превръща жабока в принц – а не жалката целувка от анимацията. В алтернативната версия, принцесата откъсва главата на жабока и го оставя да умре. Това също е достатъчно, за да го трансформира в принц.

Пепеляшка

Злите сестри Анастасия и Дризела са ужасни – държат се арогантно, надути са и имат непоносими гласове. Определено печелят наградата за най-неприятни персонажи на Дисни. Но те се превръщат от досадни в откачени във версията на Братя Грим от 19-и век.

Може би помните как Анастасия и Дризела се мъчат да вкарат подутите си крака в пантофа на Пепеляшка. Във версията на Грим, двете отрязват парчета от краката си, за да се наврат в обувката.

Но принцът разкрива измамата. Щом пантофът се напълва с тъмно червена кръв, той бързо бие шута на сестрите и взема Пепеляшка. На всичкото отгоре, после ято птици избождат очите на сестрите.

Снежанка

Според немския историк Екхард Сандер, Снежанка може да е базирана на истинската благородничка на име Маргарет фон Валдек, живяла в Бавария през 16-и век. Младата Маргарет се влюбва в принц, който по-късно става Филип II, крал на Испания. Баща й и мащехата й не одобряват връзката им, намирайки я за политически неудобна. На 21 години Маргарет е намерена мъртва, привидно отровена. Що се отнася до джуджетата, семейство Валдек притежавало медна мина, в която работели деца, мнозина от които получавали ужасяващи деформации заради тежките условия. Подигравателно ги наричали джуджета.

Самата приказка е пълна с мрачни подробности, които по-късно са премахнати. След като научава за Снежанка от вълшебното си огледало, Кралицата нарежда на ловец да изкорми Снежанка и вътрешностите й да бъдат сготвени. След като яде от отровната ябълка и изпада в кома, Снежанка е отведена от принца. Когато ковчегът й е изтърван от несръчен слуга, парченцето ябълка в гърлото й се размества. Снежанка все пак се омъжва за принца и когато Кралицата се появява на сватбата им, тя е принудена да носи нажежени метални обувки и да танцува до смърт.