Невероятни факти, които не знаете за пустинята Сахара

Знаете ли, че едно скорошно проучване, публикувано в научното списание Science Advances, гласи, че хората са обитавали пустинята Сахара преди близо 8000 години.

Днес Сахара е едно от най-негостоприемните места на планетата, и някак си е трудно да повярваме, че човек би живял и развивал се там. Но явно, че за тези 8000 години доста неща са се променили в Сахара.

Надявам се, че тези факти ще ви бъдат изключително интересни, а кой знае, може и някои отговори да получите.

Районът, който днес наричаме постинята Сахара, някога е бил дом на племена от ловци, които са обитавали това място перди повече от 5000 години

Според Jessica Tierney от университета в Аризона, пустинята Сахара е 10-пъти по суха от колкото в периода, когато е била зелена.

След обстойно изследване на почвата в Сахара е установено, че връщайки назад лентата, пустинята е била все по-влажна и по-влажна, като се счита, че преди около 6000 години земите са били покрити със зеленина.

Хората са обитавали по-голямата част от Сахара по време на влажния си период, но постепенно започват да се изтеглят от земите заради нарастващата суша. Това се е случило някъде преди 8000 години.

Любопитен факт е, че хората все пак се завръщат в пустинята, макар и с променена култура.

Пустинята Сахара е най-големият източник на прах, който покрива планетата ни.