Как са изглеждали порнофилмите в историята

Правило на Интернет №34 гласи: ако нещо съществува, то за него вече са снимали порно. Затова няма нищо удивително в това, че историята на този свръхинтимен жанр е започнала още със зората на кинематографията. Ще направим малка екскурзия из историята и ще разкажем кога са се появили първите филми за възрастни.

Първият в света филм, „Пристигането на влака“, на братята Люмиер е заснет през 1896 година.

В същата година във Франция е била заснета и първата еротична лента – „Мария отива да си ляга“. До днешни дни само малък фрагмен е оцелял. На него е запечатана прелюдията.

Практически едновременно се появява още една доста смела лента – „Целувката“. Дебютът на тази лента се е състоял в Отава. Тя е била част от комедията „Вдовицата на Джонс“. Актьорите Джон Райс и Мей Ъруин се целуват на екрана цели 18 секунди.

Критиците по онова време определят лентата като демонстрация на похот, който в никакъв случай не трябва да се показва на хората! Сега „Целувката“ се смята за световно наследство, а Библиотеката на Конгреса на САЩ го е включила в Националния регистър на филмите.

Първата пълноценна порнографска продукция се появява в началото на XX век. Около 1910 година в Германия е била заснета картината Am Abend (Вечер), където зрителите могат да видят половите органи в едър план и самата сцена на секса.

В колекцията на Института Кинси за изучаване на секса, пола и репродукцията се пазят още няколко порнофилми от онова време. Сред тях има картини като „Безплатното пътуване“ и „Сатира“, които се смятат за класика в жанра.

Впрочем заради скъпоструващия снимачен процес филмите с интимна тематика не са били снимани много. При това в повечето страни снимането на порно е било забранено. Много по-разпространена е била така наречената печатна документация, а киното за възрастни е било предавано апокрифно от ръка на ръка и се излъчвало в бордеите и частните мъжки клубове.

Разцветът на „розовите“ филми се пада на втората половина на XX века. По онова време кинолентата вече била доста достъпна като цена, което е позволило привличането на нови хора в индустрията. През 50-те години се появяват и първите професионални порнорежисьори.

Паралелно с това започва и отслабването на законодателството в този план. Филмите за възрастни е можело да се показват легално.

Това довело до появата на частни кина с подобна насоченост. А пред 60-те години собствениците на стриптийз клубовете преценили, че им е много по-евтино да показват на посетителите пикантни филми, отколкото да плащат за танцьорки.

За началото на златния век на порното се смята 1972 година. Именно тогава американският режисьор Джерард Дамиано заснема скандалния филм „Дълбокото гърло“

Появата на цифровите технологии дава тласък на порноиндустрията за още по-голямо развитие.