Храна за милиардери: Как се приготвя бургер за 5000 долара

Хапва ли ви се хамбургер за 5000 долара? Да, няма грешка в нулите! Точно толкова струва FleurBurger 5000, който се предлага в ресторанта на шеф Хюбърт Келър в Лас Вегас. И според журналиста на CNBC Робърт Франк, сандвичът си струва всяка стотинка!

В материал за финансовата медия Франк описва какво стои зад това уникално кулинарно изкушение. В началото на материала журналистът уточнява, че е смятал, че да се плати такава сума за един бургер е откачено и дори неприлично… но това е било, докато не е опитал първата хапка, пише profit.bg.

Франк наблюдава как шеф Келър запечатва на тиган кофте от говеждо месо от първокласната японска порода „Кобе“ (върви за по над 200 долара за килограм), поливайки го с масло и запазвайки го сочно и богато на аромати.

След това готвачът запича няколко резена първокласен гъши дроб (около 100 долара за килограм) и смесва патешка мас и още масло, в която сотира планина от нарязани трюфели (над 3000 долара за килограм). След като е привършил с топлинната обработка, Келър подрежда внимателно съставките между двете половини на разрязана питка бриош.

На финала идва и най-важната съставка – бутилка Petrus, реколта 1995 г. Тази бутилка, която може да стигне цена от над 5000 долара в някои ресторанти, върви в комплект с бургера и е идеалното допълнение към този кулинарен шедьовър.

Идва и моментът на истината. Франк отхапва от бургера… и остава без думи. „Точните ми думи пред камерата бяха – „О! Уау. О, боже мой!““ пише журналистът.

А дали би платил 5000 долара за този бургер? Абсолютно, казва той и добавя – „ако съм милиардер“.

Изглежда и други мислят като него, защото шеф Келър вече е сервирал 28 Fleur бургера в своя ресторант.

Коментари