Проучване: 800 грама плодове и зеленчуци удължават живота

10 порции плодове и зеленчуци могат да удължат живота на човек, твърдят учени, цитирани от Би Би Си.

Според изследователите от Imperial college в Лондон тази препоръка може да предотврати 7,8 млн. случая на преждевременна смърт годишно.

Една порция е равна на 80 грама, колкото тежат средно голям банан и круша или три чаени лъжици грах или спанак.

Според медиците 200 грама плодове и зеленчуци дневно намаляват с 13% риска от смърт при сърдечно-съдови заболявания, с 4% – риска от развитие на рак, с 15% – риска от преждевременна смърт.

Ако количеството е 800 грама – рискът намалява със съответно 28, 13 и 31 процента.

Експертите стигат до тези изводи след проучване на данните от 95 различни изследвания, в които са изучени хранителните навици на 22 млн. души. Обобщението им е публикувано в International Journal of Epidemiology.

Учените успели да откроят най-ефективните плодове и зеленчуци срещу развитието на някои от заболяванията. Срещу рак например те препоръчват жълти и зелени продукти като спанак и чушки, както и кръстоцветни растения като карфиола.

Ябълките, крушите, цитрусовите плодове, салатите и кръстоцветните зеленчуци намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

Освен това плодовете и зеленчуците намаляват нивото на холестерина, помагат за сваляне на кръвното налягане и заздравяват кръвоносната и имунната система на хората.

Световната здравна организация препоръчва по пет порции плодове и зеленчуци всеки ден, включително и замразени.