Първият почивен ден по новите правила ще е 2 януари

Народното събрание ще заседава днес извънредно и ще гласува промените в Кодекса на труда за почивните дни по празници.

Поправките предвиждат почивен ден в понеделник, ако официален празник се пада в събота или неделя. Когато празникът се пада в делник, то единствено този ден ще бъде почивен. Така се слага край на дългите уикенди със сливане, както и на отработването в събота.

Първият почивен ден по новите правила ще е 2 януари, тъй като последният ден от 2016 и първият ден от 2017 се падат в събота и неделя.

Министерският съвет вече няма да може да размества почивни дни, но ще има право да обявява някои дни за неприсъствени. „Министерският съвет може да обявява еднократно и други дни за неприсъствени за оказване на обществена почит към важни исторически, политически, културни или други особено значими събития, както и дни за честване на определени професии и за оказване на признателност“, формулира предложената от ГЕРБ поправка депутатът от партията Светлана Ангелова, цитирана от Дарик.

Предложената корекция премахва сливането и отработването, но намалява работните дни през годината средно с три, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Автор: TheM; Източник: Lifebg.net