„Втората Земя“ си има тройна звезда

Астрономи от Чили, Франция и Швейцария доказаха, че Проксима Кентавър, най-близката до Слънцето звезда с потенциално обитаема „втора Земя“,  действително се върти около двойната звезда Алфа Кентавър, съобщава New Scientist.

Учените са успели да измерят с рекордна точност скоростта на светлинните лъчи на двете звезди Алфа Кентавър AB и Проксима Кентавър. Скоростта на придвижването на Проксима Кентавър в пространството се различава от тази на Алфа Кентавър само с 270 м в секунда – половината от тази величина е достатъчна едната звезда да не бъде погълната от другата.

Най-малката от трите звезди – Проксима Кентавър, се завърта около Алфа Кентавър AB за 550 хил.

години.

Дискусията дали Алфа Кентавър А, Алфа Кентавър АВ и Проксима Кентавър са тройна звезда тече през последните 100 години, откакто през 1915 г. е открита третата звезда.

Разстоянието от Земята до Проксима Кентавър е 4, 24 светлинни години. Температурата на повърхността на червеното джудже е повече от 2 пъти по-висока, отколкото на Слънцето (почти 3000 калвина), масата му е 10 пъти по-голяма, а светимостта – 4 пъти по-слаба. Около звездата се върти Proxima b, която астрофизиците смятат за потенциално обитаема.