„Ел Команданте“ Фидел Кастро почина на 90-годишна възраст

Един от най-известните диктатори в историята и несъмнено една от най-силните личности в световната политика е издъхнал снощи в дома си след 90 изключително интересни години на терор, просперитет, падения и какви ли още не въртележки в Куба.

Фидел Кастро е смятан за Бащата на революцията в родината си, защото той е човекът установил новия ред в страна, налагайки комунизъм. За това той си печели много врагове, но и много поддръжници от всички части на света, като най-преки са отношенията със САЩ.

Двете държави бяха в постоянна война в продължения на почти цялото управление на Кастро, който изкара 49 години начело на Куба, докато през 2006 не предаде властта на брат си – Раул Кастро, по здравословни причини.

В продължение на две години управлението се считаше за временно, докато Фидел най-накрая не реши да се откаже окончателно от поста си, за да обърне внимание на старините си.

От 2008 насам държавата започва да върви в обратна посока, благодарение на това решение, като мнозина смятат, че Раул действа против волята на „Ел Команданте„, но по-запознатите са сигурни, че до сетният си дъх той е имал пряко влияние върху важните решения. Включително и падането на ембаргото от страна на САЩ.

Фидел Кастро определено напусна този свят по свой си начин, защото през годините е устоял на безброй опити за покушение, повечето от които дело на ЦРУ. Малцина са онези световни лидери, които съумяват да устоят на всичко, което съперниците им пращат срещу тях. Единственият враг в крайна сметка, който го победи, е времето.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Vesti.bg