Екзекуция с топ – един особено жесток и мъчителен метод от миналото

Топът, задействан от барут, е създаден в Китай. Там е използван за пръв път в битка през 1132 г. и по-късно оръдието се разпространява в Ислямския свят и Европа.

След като дълго изобретението е използвано по предназначение, то влиза в употреба и за екзекутиране, като се завърже някой за него.

Този тип екзекуция е въведена от Моголската империя

(ислямска държава, просъществувала на индийския субконтинент от 1526 г. до 1858 г.) през XVI в. и се използва до ХХ в., убивайки жертвата по особено жесток и мъчителен начин.

Във видеото горе вижте най-ужасяващите мъчения, измислени от инквизицията

Методът е доста използван и от португалските колониалисти през XVI и XVII в. Авторът Джордж Картър описва процеса на екзекутиране:

„Затворникът се завързва здраво за оръдието, като горната централна част на гърба му е опряна в дулото.

Щом топът стреля, главата на жертвата хвръква високо в небето, ръцете изхвърчат на стотина метра вляво и вдясно, а краката падат под оръдието… „

Смята се, че Британска империя също е използвала този вид екзекуция

Индийските войници са били наказвани така при бунтове или дезертиране.

Екзекуция с топ в Шираз, Иран,  през 90-те години на XIХ в.
Екзекуция с топ в Шираз, Иран, през 90-те години на XIХ в.Източник: Rarehistoricalphotos

Този особено жесток метод, въведен и практикуван дълго от моголите, започва да се използва от англичаните през втората половина на XVIII в., като най-много е прилаган през 1857 г. по време на бунтове на индийските войници. Тогава и двете страни използват кървавия метод.

Често обаче нещата не вървят по план с този метод

По време на масова екзекуция през 1857 г. във Фирзопур, Индия, е издадена заповед да бъдат използвани халосни, но някой зарежда оръдието с картеч (вид заряд, състоящ се от няколко метални топчета, които се изстрелват едновременно).

При изстрела някои от наблюдателите са ударени от метални топчета и в резултат на това губят по крайник. Освен това войници, които не са екипирани подобаващо, са уцелени от парчета плът и кости, излетели с изключително висока скорост.

При такива екзекуции грабливите птици кръжали над оръдията и при изстрел се спускали да хващат парчета човешка плът още във въздуха. Останалото от телата било изяждано от кучетата наоколо.