Възможно ли е да си алергичен към алкохол?

Бързият и просто отговор е – да! Но не си представяй, че алергичните реакциите, наподобяват тези при алергия от ядки, например. Там е напълно възможно човек да получи такава реакция, че дори да умре, докато при алкохола говорим повече за известни дискомфорти.

Най-често срещаните алергии са към червено вино и бира, защото те съдържат така наречените „конгенери“. Най-просто казано – това са причинители на невъзприемственост от страна на организъма към даден химически елемент.

Едно изследване, включващо 1000 души, е установило, че цели 25% от пиещите червено вино са се оплакали от проблеми, като течащ нос, сърбежи и ускорен пулс. Това значи, че всеки четвърти човек е алергичен към червеното вино.

Първото нещо, по което си личи, е почервеняването на лицето, което няма как да не сте забелязвали в себе си или ваши близки, докато сядате на по чашка през студените месеци.

Сега идва и моментът, в който да ви успокоя наистина. Оказва се, че имунната ни система наистина реагира, но това е като да се справи с кихавица или временно заслепяване от ярка светлина. Толкова е просто.

В този ред на мисли, нямате никаква причина да се притеснявате, ако изпитвате някой от споменатите симптоми, свързани с алергията към даден вид алкохол. Знайте само, че това може да се прояви към всяка една напитка в бара, макар виното и бирата да са с по-големи предпоставки.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Playboy