С какво ще те запомнят децата ти

Това е едно от най-големите притеснения на родителите, откакто свят светува. Все пак никой не иска да си отиде, оставяйки единствено лоши чувства след себе си, особено пък у най-близките му. Сега ще се опитаме да ти кажем, кои са нещата, на които децата обръщат най-голямо внимание и именно с тях помнят родителите си.

  1. Дали си ги карал да се чувстват в безопасност – В природата едно от най-трудните неща на възрастния индивид е да опази поколението си от врагове.

    Неслучайно по беззащитните животни са еволюирали така, че да създават многолюдни поколения, като идеята е, че малцина ще оцелеят след хищниците и болестите. Накарайте децата си да се чувстват, че растат в сигурна среда, защото това ще има значение за бъдещето им.
  2. Вниманието – Децата, както всичко в нашия живот, заслужават внимание. Но не, какво да е, а пълното ви такова. Когато отделяте време за тях, отдавайте се напълно, защото децата може и да не умеят да се изразяват достатъчно красноречиво, но те ще запомнят, ако майка им и баща им са прекарвали половината си живот на работа, а другата половина на телефона или пред телевизора.
  3. Личните примери – На едно дете е много трудно да обясниш, че печката е гореща, докато то само не установи това, лепвайки си ръцете на нея. Естествено, не това е единственият начин, за да се даде съвет на подрастващ. Децата растат и изграждат себе си, имитирайки по-възрастните. Ако то вижда, че всеки път докосвате печката, слагайки си ръкохватките, детето ще запомни тази последователност и ще иска да я повтори. Същото важи и за отношенията в семейството. Ако не се държите със съпругата си, като с дама, тогава как очаквате, че младши утре ще има уважение на жените и ще ги третира подобаващо.
  4. Критика и похвала – Най-трудното нещо на света е да възпиташ едно дете. За целта човек трябва да се научи да критикува, когато трябва, и да хвали, когато е нужно. Не поощрявайте ниската дисциплина с обяснението, че е още малък/малка, но и не прекалявайте с наказателните методи. В единия случай за детето ще е нормално да прави каквото и когато си поиска, дори когато е възрастен. В другия пък ще приеме наказанията за единствения правилен подход. Всеки от тези методи може да доведе до различни крайности, които ще са голяма пречка за бъдещето.
  5. Семейните традиции – Това е нещото, което отличава цял един народ. Религиите, празниците и порядките са създадени именно с тази цел, за да отличават един народ от друг. В частност семейните традиции играят голяма роля за цялата картинка. Ако детето ви в ранна детска възраст свикне на определени дати да вижда, че цялото семейство е заедно и се забавлява, то ще свикне с тази приятна обстановка и ще иска да се повтаря за години напред.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Time