Рецептата на истинската „Кока-Кола“

Може да сте чували, че „Кока-Кола“(Coca-Cola) в миналото е съдържала съставка, която предизвиква особено отношение от страна на потребителите, а именно – кокаин.

„Кока“-та в името на световноизвестната напитка наистина се дължи на екстракта от южноамериканския храст, смесен от химика от Атланта Джон Пембъртън със сладък сироп.

По това време, в края на XIX век, екстрактът от листа на кока, смесен с вино, е бил широко използван като тонизираща напитка. Това, което накарало Пембъртън да експериментира със смесване на кокаин и сладък сироп, били местните закони, забраняващи продажбата на алкохол.

В името Coca-Cola обаче има и още една съставка, не толкова скандална, но със също така силно въздействие.

Това са плодовете на дървото кола. Ако никога не сте виждали ги виждали, те са зелени, дълги около 3-4 см, с ядки с вътрешност, подобна на тази на кестените. В Западна Африка, откъдето произхожда въпросното дърво, хората дъвчат плодовете му от хиляди години, използвайки ги като мощен стимулант.

Ядките на колата съдържат кофеин и теобромин – вещества, на които се дължи и стимулиращото въздействие на чая, кафето и шоколада. Също така в колата има захар и коланин, който е мощен сърдечен стимулант.

Европейците не са знаели за тези ядки, докато през XVI век португалските кораби акостирали на брега на страната, която в наши дни се казва Сиера Леоне.

Колата обаче става популярна век по-късно, благодарение на английския изследовател Ричард Джобсън, който ги определя като подарък за крал, тъй като местните хора в Гамбия ги ценели повече от златото.

До края на XIX са правени множество опити за създаване на тонизиращи средства от кола в САЩ и Европа. В таблетките „Бърз марш“ дори колата била смесена с екстракт от кока. Те били продавани с рекламното послание: „Премахват глада и увеличават силата и издържливостта“, със съвета да се взима една, час преди умствено или физическо натоварване.

Изключително популярна по онова време била и френската напитка Vin Mariani – кокаин, смесен с червено вино, създадена през 1863 г. от химика Анжело Мариани и рекламирана лично от папа Лъв XIII. Кралица Виктория, Томас Едисон и Артър Конан Дойл са сред известните почитатели на тази напитка.

Така че, когато американецът Пембъртън създал сместа си, той просто добавил още един продукт към многото, които вече включвали в състава си екстракти от кока и от кола.

По-късно кокаинът бил премахнат от рецептата. В началото продажбите на напитката не били много силни. Край фонтаните в Атланта се продавали по 9 бутилки дневно. В наши дни всеки ден в световен мащаб се купуват 1, 9 милиарда кока-коли. А рецептата за напитката е една от най-строго пазените тайни в света.

Тя вероятно съдържа изкуствен заместител на екстракта от кола, смесен с масло от нероли, портокалова есенция, карамел, ванилия и други съставки, които да наподобят вкуса на оригиналната напитка, създадена от Пембъртън.