Захарната индустрия е манипулирала общественото мнение, чрез Харвард през 60-те

До това откритие стига д-р Кристин Киърнс от Университета в Калифорния, Сан Франциско, след като ѝ се наложило да прегледа десетки кашони с писма от складовете на американския алмаматер.

Д-р Киърнс се свързала с колегите от Boston Globe, за да им разкаже за един от най-големите позори в историята на науката и медицината.

През 60-те години на миналия век д-р Фредрик Стър и Марк Хеджтед са получили финансиране в размер на близо $50 000 по сегашния курс на долара, за да направят мнимо проучване за влиянието на захарта върху коронарно причинените инфаркти. Двамата заложили репутацията си, лъжейки обществото в публикацията си по въпросната тема, обслужвайки корпоративния интерес на захарната индустрия.

В научния си труд те били категорични, че захарта можело и да причинява проблеми със зъбите, но в никакъв случай не можело да се смята, че е причина за инфаркт.

Публикацията излиза през 1967 в New England Journal of Medicine – един от най-престижните медицински журнали изобщо.

Към онзи момент нямало изградена система, която да проверява конфликта на интереси в подобна сфера, което в продължение на десетилетия оставило замесените безнаказани.

Днес Стър и Хеджтед са уволнени, въпреки близостта им до пенсионна възраст, докато дефектът от тяхната продажност при всички положения е допринесъл за загубата на хиляди животи в глобален мащаб.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Boston Globe