5 неща, които трябва да правите всяка сутрин преди закуска

Не позволявайте денят да свърши още преди да е започнал. Вашият „най-ограничен ресурс” е този, с който трябва да постигнете повече от нещата, които искате да направите. За много собственици на бизнес, техният ограничен ресурс е времето.

Не можете да прибавите още часове към денонощието, но можете да извлечете най-доброто от часовете, с които разполагате, за да сте по-продуктивни.

Ето пет неща, които можете да правите рано сутрин и да ги превърнете в рутина, които ще ви помогнат да бъдете по-фокусирани, по-енергични и по-бързи през оставащата част от деня.

Станете рано

Давайки си допълнително време сутрин, ще зададете тона за оставащата част от деня. Можете да изпълните сутрешните си задължения, за да сте спокойни и да тръгнете за работа с правилната нагласа и в добро настроение. Това може би ще е най-трудната цел, която да превърнете в свой навик, но запомнете – ще ви се отплати. Практикувайте този начин на живот в продължение на седмица и ще установите, че сте увеличили продуктивността си значително, така че имате време да си легнете в нормален час, така че да направите ранното сутрешно ставане по-малко болезнено.

Упражнявайте се

Това сигурно сте го чели много пъти, на много различни места, но не е случайно. Опитайте се всяка сутрин да правите физически упражнения. Това ще ви вкара в по-добра форма, ще увеличи продуктивността ви, и ще ви подари два по-ефективни часа работа при осем часов работен ден. Всяка минута упражнения ще има благоприятен ефект върху работата ви в офиса. Освен това, ако тренирате сутрин, а не след работа няма как да се наложи да пропускате тренировка заради непредвидени ангажименти или извънредно дълги срещи.

Прегледайте целите си

Отделете 10 минути, първите минути от вашия ден, за да прегледате най-важните задачи и цели, които ви предстоят. Тази бърза проверка  ще изведе важните неща на преден план, докато денят се опитва да ви отвлече вниманието да не ги свършите. Вечерта отбележете две или три неща, които сте свършили успешно през деня. Това ще ви позволи да си легнете с усещане, че сте постигнали напредък.

Направете си списък със задачи

Всеки си има списък с неща, които иска да откаже. За някои, това е нещо значимо, като например пушенето. За други е нещо малко, но значимо, като например да не се извините за наложено вето на проект в работа. Каквито и да са вашите неща, напишете ги и ги преглеждайте наравно с останалите задачи всяка сутрин, за да държи фокуса ви и да не позволявате да ви разсейват странични на така важни дела.

Медитирайте

Не е задължително да седнете с кръстосани крака и да изричате „Ом”, за да медитирате. Просто отделете 5 до 10 минути за дишане, отпускане и фокусиране върху най-важните за вас неща. В зависимост от вашите цели и списъкът с нещата, които искате да спрете да правите, това може да се превърне във формална отпускаща тренировка, положително упражнение за визуализация, молитва или съсредоточено мислене върху нещата, които можете, за да направите този ден най-добрият и смисленият за вашия живот, кариера, бизнес и семейство.

Щом приключите с тези пет задачи, закусете преди да стартирате деня. Въпреки, че теорията „закуската е най-важното ядене за деня” е мит – вашето тяло не третира по различен начин тези калории от другите калории, които приемате през деня – ако си изядете закуската, ще заситите глада с контролирано хранене, вместо да чакате коремът ви да започне да стърже в офиса.

Автор: TheM; Източник: Manager