Какво става с тялото ти, когато спреш захарта

Тук веднага можем да ви дадем няколко прости отговора, но знаем, че вие нямате нужда само от това, за да се убедите, че спирането на захарта може да има редица положителни ефекти върху тялото ви. Свързахме се отново с нашето фитнес-гуро – Станимир Михов, за да съберем малко по-детайлна информация по темата и ето, какво открихме за вас.

Оказва се, че максималното количество захар, което е допустимо да приема един мъж, е около 50гр., докато при жените е 40.

Лошото е, че захарта почти никога не е под формата на лъжичка или две в чая и кафето, а тя се приема по безброй скрити форми. Това са различните видове, чипсове, сладкиши и безалкохолни напитки. Дори сушените плодове са с добавена захар, макар мнозина да си мислят, че щом са плодове, значи всичко е наред. Статистиката дори показва, че цели 75% от дневната консумация на захар в живота на човек идват от точно този тип „скрити захари“.

Негативните ефекти от този продукт са качване на килограми, затлачване на кръвоносните съдове и подхранване на раковите клетки. Ще ви посочим сега десет позитивни ефекта от пълното спиране на захарта в ежедневната ви диета. Уверяваме ви, че след този материал ще гледате с други очи на кенчето с кола и пакета с чипс.

  1. Ще свалите килограми – Макар и неусетно, кантарът ще започне да показва все по-ниски стойности, когато спрете консумацията на захар. Ще започнете да откривате разлики първо по дрехите си, а после и в огледалото.
  2. Ще подобрите качеството на храната сиЗахарта създава фалшиво чувство за ситост и дава временен приток на енергия, който бързо достига пика, но и бързо губи ефекта си. Лишените от добавена захар храни се усвояват далеч по-добре от организма ни и затова черпим по-качествено позитивите от тях.
  3. Ще забавите стареенето на кожата си – Тук жените ще обърнат особено внимание на този ефект. Захарта стартира един процес в тялото ни, наречен гликация. Най-просто казано това е процес, в който захарта влиза в контакт с колагена и еластина в кожата ни и ги кара да губят ефекта си, в следствие на което се получават бръчки и суха кожа.
  4. Ще спите по-добре – Нормалните нива на кръвната захар са отговорни за здравословния ни сън. Ако имаме повишени нива, това ще ни пречи да затваряме по-лесно очи и през нощта ще се будим често.
  5. Ще загубите пристрастието си към сладкиши – Сладкото е всеизвестно, че води до пристрастяване, от където идват и всички останали проблеми. Спрете ли за известно време приема на захар под тази форма, ще започнете да губите апетит към пастите и тортите, които нагувате след всяко хранене. Периодът на „абстиненция“ е кратък.
  6. Ще боледувате по-рядкоЗахарта има една огромна негативна функция и тя е, че подпомага развитието на хронични заболявания и дори рак. Злокачествените образувания в тялото ни ползват захарта за гориво и така несъзнателно тровим организма си, когато приемаме разни шоколадови десертчета.
  7. Ще ограничите резките спадове на енергия – Тялото ни е една добре смазана машина, която има определени запаси от енергия. Когато пием разни енергийни напитки или ядем захаросани изделия, ние принуждаваме организма ни да превключва на скоростен режим, което ни дава моментен приток на енергия, но и бърз спад в последствие. Представете си, че сте кола с пълен резервоар, който е предвидено да ви стигне от София до Бургас. Ако карате през целия път със 120 км/ч, горивото ще ви стигне, но, ако карате със 180 км/ч, тогава ще стигнете по-бързо до Пловдив, но едва ли ще го докарате до морето.
  8. Ще подобрите самочувствието си – Различни изследвания са доказали връзката между колебанията в кръвното налягане и промените в настроението. Захарта си играе именно с кръвоносната ви система, от където често следват и менталните проблеми.
  9. Ще подобрите зрението и денталната си хигиена – Отлично знаете, че захарта разваля зъбите, но подозирахте ли, че вреди и на зрението ви? Очният нерв страда осезаемо, когато нивото на кръвната ви захар е високо.
  10. Ще се чувствате и изглеждате по-добре – Физическото и психическото здраве са в основата на вътрешната и външната ви красота. Доказано е, че здравите хора са далеч по-щастливи от болните, а вече мисля, че ви убедихме, че захарта основно ви вреди.

Автори: Десислав Янкулов и Станимир Михов Източник: StanimirMihov.com