Позата пред компютъра влияе сериозно на здравето ни

В ерата на информационните технологии по света има повече хора, които си изкарват прехраната пред компютъра, отколкото са онези на улицата. Това оказва сериозно влияние върху здравето на костната и мускулната ни система.

Мнозина трудно правят разлика между добра поза пред компютъра и лоша такава. Затова ще се опитам да ви дам няколко съвета, с които да заставате малко по-добре пред монитора си.

  1. Нагласете удобно стола си – Столът има основна роля в работата с клавиатура. От изключително значение е да регулирате адекватно височината му и наклона на облегалката, за да си предоставите стабилна основа, върху която да седите в следващите 8 часа. Високият стол ви кара да се изгърбвате надолу, а ниският да се изпъвате нагоре. И в двата случая принуждавате едни мускули да работят повече от други, лишавайки трети от функциите им.
  2. Поставете монитора на нивото на очите си – Движението на главата трябва да е ограничено, защото във врата си имате прекалено много мускули, които не бива да се претоварват. Екранът е важно да бъде пред вас, а не встрани, да бъде ниско или да бъде високо. Тук идва и ролята на стола, за която вече споменахме.
  3. Разтъпквайте се на всеки час-два – Стоенето по 8 и повече часа на задника ви може да доведе до образуване на съсиреци в тази област, което е много сериозен проблем, който дори може да доведе до инфаркт и инсулт. Тялото ни е създадено, за да бъде активно, а когато сме прекарали 8 часа в леглото за сън и още 8 часа върху стола за работа, това са цели 16 часа, в които сме притиснали кръвоносните си съдове в тази област. Така пречим на нормалното кръвообръщение. Освен всичко забавяме и метаболизма си. По 5 минути разходка из офиса на всеки два часа няма да повлияят зле на работата ви и дори ще я подобрят.
  4. Спортувайте в свободното си време – Силната двигателна система има нужда от поддръжка със спорт. Не може да очаквате да сте в цветущо здраве, когато ежедневието ви минава само през работа с компютър, висене в задръствания и похапване на сандвичи пред телевизора вкъщи. Активният спорт ще допринесе много за физическото ви състояние и ще подобри драстично качеството ви на живот.

Автор: Десислав Янкулов