Как да оптимизираш мотивацията си

Мотивацията е това, което има най-голямо значение в постигането на определени резултати. Лесно е човек да си каже: „Започвам да ходя на фитнес от понеделник“, но е трудно да реши, кой точно понеделник. И така отлагате и отлагате, докато не дойде моментът, в който си казвате, че времето за промяна отдавна е настъпило и искате наистина да промените нещо в себе си. За целта трябва да възстановите мотивацията си и да я поддържате в достатъчно добри нива.

Ето ви няколко трика, как това да стане.

  1. Разделете голямата си цел на много малки – Едно да си поставиш за цел да свалиш 15 килограма, но нещо съвсем различно е да си наложиш определени правила при хранене и спортуване. 15 килограма звучат много, както и да ги погледнете. В случай, че кантарът не покаже очакваните резултати след седмица или две, тогава лесно можете да се откажете. Затова забравете за голямата цел и си поставете много малки. Например, добавете още 5 минути към сутрешния си крос или заменете баничката с ябълка за закуска. Това са дребни, но съществени неща, които биха имали значение в дългосрочен план. Оставете и кантара намира, а следете състоянието си според комфорта, който изпитвате. Ако се чувствате по-добре от дребните промени, цифрите на везната нямат никакво значение.
  2. Оценявайте малките победи – Всички искаме да изглеждаме, като гръцки богове, но истината е, че това не е никак лесна задача. Затова е важно да оценяваме малките победи, които постигаме с тялото си. До преди година сме били 120 килограма, а днес сме 110. Да, пак е много, но 10 килограма са си 10 килограма. Това е една малка победа по пътя към спечелването на войната. Поздравете се за положените усилия и продължете в същия дух. Тук е уместно да спомена притчата за оптимиста, песимиста и реалиста. Бъдете този, който смята, че чашата е наполовина пълна и животът ви ще е далеч по-щастлив.
  3. Следете прогреса си внимателно – Мнозина правят грешката да следят прогреса си през седмица или две. Важно е ежедневно да си водите бележи за промените в тялото ви. Само така ще можете да разберете, дали чашата безалкохолно ви е повлияла негативно или не. Същото важи и за упражненията, които правите. Няма универсална формула за всички хора на света, що се отнася до спорта. Неслучайно всички велики атлети имат своите техники за извличане на максимума от телата си. Наложете си този принцип и обръщайте по-детайлно внимание на самия себе си.

Автор: Десислав Янкулов Източник: The Path