Българин научи света как да ходи по вода

Запознайте се с Христо Явашев – един от най-известните творци на изкуството в Италия, чиито последен проект материализира библейската история за ходенето на Исус по вода.

Всъщност проектът му не е толкова тясно обвързан с религията, колкото с връзката между човека и природата и амбицията ни винаги да сме едно цяло.

Мястото, на което ще ви отведа сега, се нарича „Плаващият кей„. Той обгражда един малък остров в езерото Изео в Италия.

Това съоръжение е истинско функционално произведение на изкуството. То представлява път между острова и земята, по който, ако вървите, ще имате чувството, че краката ви докосват повърхността на водата, но без да има абсолютно никакъв риск да потънете.

Материалите, от които е направен кеят са найлон и панели от златиста ламперия. Конструкцията лека и с много ниска плътност, за да може спокойно да се носи по повърхността на водата, но в същото време е достатъчно здрава, че да може да издържи огромен брой хора, минаващи по нея.

Плаващият кей“ ще просъществува в продължение на 16 дни, в което време той ще е безплатно достъпен за посетители, които искат не просто да зърнат красотата на езерото, но и да изпитат тясната връзка с природата наоколо, създавайки си един незабравим спомен.

Явашев започва да се занимава с подобен тип изкуство още преди 46 години, когато заедно с покойната му вече съпруга – Жан-Клод, построяват първия си плаващ кей.

През 2005 двамата биват наети, за да реализират един проект на стойност €15 милиона в Сентрал Парк в Ню Йорк. Тогава съоръжението придобива мигновена слава и мнозина още си спомнят за първия им истински допир с природата.

Христо Явачев

Христо Явашев

Преди това на няколко пъти заявки от подобен мащаб пропадат в други градове в САЩ и Япония, но днес италианците са показали обединение между обществеността и държавната управа, за да се възползват от уменията на Христо.

Погледнете! Виждате ли?! Свързано е по такъв начин, че можете да видите движението. Сякаш наистина диша. – описва гледката към V-образната форма на кея си Христо Явашев.

Очакванията в местния туризъм са ежедневно „Плаващият кей“ да бъде посетен от 40 000 души, като той е открит от 4 юни и ще бъде със свободен достъп до 20. След това конструкцията ще бъде разглобена и рециклирана, за да се угоди на природозащитниците, които са основните противници на проекта. Макар, че Явашев смята, че неговото произведение на изкуството никога не е било предназначено за оставане завинаги.

Творбата ми трябва да изчезне, защото никой не може да я притежава. Точно по тази причина е безплатна.

Автор: Десислав Янкулов Източник: New York Times