Уилям Гедури – тинейджърът открил последния изгубен град на маите

Когато вие сте били на 15, помните ли, с какво се занимавахте? Аз лично играех белот и спорех на тема футбол с приятелите и съучениците си. А какво правят днес младежите? Не ми се ще да ги маргинализирам, а по-скоро бих искал да ви представя едно момче, което е отговорно за едно от най-значимите археологически открития на нашето съвремие.

Уилям Гедури е на пръв поглед обикновено момче, което има своята страст към науката. Той е родом от Канада, но това не му пречи да се интересува горещо от цивилизацията на маите.

Древните индианци са смятани за една от най-развитите цивилизациите на планетата, но по мистериозни обстоятелства забавят развитието си и се погубват под набезите на европейците.

Младият Уилям се явява един истински изследовател. Той посвещава цели три години от живота си на това да открие последния липсващ град на маите, който е цел на не един и двама велики учени в сферата на археологията.

Съвременното мислене на момчето го отвежда до една простичка, но прозорлива мисъл: Защо да не помолим за помощ някой от безбройните сателити, които обикалят в орбитата на Земята, за да се открие 118-тия град?

 

С помощта на всичките записки на г-н Гедури космонавтите много бързо достигат до една картина от небето. В югоизточните части на Мексико, в близост до границата с Белиз, са намерени контурите на голяма пирамида и още 30 съоръжения около нея. Това, оказва се, е K’àak’ Chi’ или буквално преведено – Огнената уста. Един от най-големите градове в цивилизацията на най-мощното индианско племе е открит и очаква скоро да бъде представен на съвременния ни свят.

Очарователното в проекта на Уилям е дълбочината на изследванията му. Свързването на позицията на звездите и местоположението на един изгубен град и използването на сателитни снимки, за да се идентифицират погребаните под гъстата растителност останки, е изключително! – не пести суперлативите си Даниел де Лайсъл – експерт от Канадската космическа агенция.

На дневен ред е проблемът с достигането до Огнената уста, защото той наистина се намира в непроходима растителност и ще са нужни няколко години в организация и събиране на средства, за да се проведе експедиция и да се види, какво всъщност е състоянието на града.

Това ще бъде кулминацията на моята тригодишна работа и мечтата на живота ми. – емоционално споделя момчето.

Научният труд на Уилям Гадури ще бъде представен на конференция в Бразилия през 2017, след което същинската част на работата му се очаква да започне.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Journal de Montreal, цитиран от OFF News