Какво е да се родиш без вагина

Може да ви се струва невъзможно, но всъщност медицината е разпознала едно заболяване, което най-просто казано означава, че дадена жена няма нужните репродуктивни органи, за да прави секс и да става майка.

Заболяването се нарича Синдромът на Рокитански. Джоана Джианули е 27-годишна жена, която страдала точно от такъв проблем, но за нейно щастие медицината е открила частично лечение, чрез хирургическа намеса.

Семейството ѝ установила проблема, когато била 16-годишна.

Майка ѝ била сериозно притеснена от факта, че менструалният цикъл на момичето ѝ така и не идва.

Лекарите били категорични, че става въпрос за гореспоменатия синдром, което едва ли не обезсмислило живота на младата жена.

Но надежди все пак имало, тъй като медицината е достигнала до онзи етап, в който може успешно да сменя пола на мъжете и жените, което на практика е почти същото с реконструкцията на вагината, от която имала нужда Джоана.

Ултразвук от утробата на Джианули

Ултразвук от утробата на Джианули

На 18-годишна възраст тя ляга под ножа за пръв път, а самата операция е успешна. Лекарите изграждат наново вагината ѝ, за да може да прави нормален секс, както повечето жени на този свят. Няколко години по-късно тя се подлага на втора операция, която цели да завърши делото на медиците и тя вече е притежателка на напълно нормално влагалище.

Единствената разлика е, че г-ца Джианули няма функциониращи яйчници и матка, които да ѝ позволят да стане майка, по начина предопределен ни от природата.

Ако искам да имам бебе, има само две решения – сурогатна майка или трансплантация на утроба. Но вторият вариант е прекалено рискован и все още търпи клинични изследвания.
Последната ми възможност е осиновяване.

Надяваме се, че в следващите години медицината ще намери отговор и за този проблем, за да могат всички жени да по света да получат възможността да усетят собствената си рожба, да рита в корема им.

Джоана Джианули

Джоана Джианули

Автор: Десислав Янкулов Източник: Independent