Сауна – идеалният завършек на деня

Знаете ли, че сауната е изобретена във Финландия преди около 2000 години? Човечеството от Христа насам е открило един от най-добрите отпускащи методи, който и до ден-днешен се наслаждава на огромна популярност в цивилизования свят.

Най-просто описано, сауната представлява мокро помещение, в което се поддържат висока температура и влажност, за да се предизвиква потене. Тук идва и положителният ефект, защото потта при хората има не само функцията да охлажда тялото и органите ни, но и освобождава вредните токсини от кръвта.

Лекари твърдят, че потенето е един от най-важните процеси в човешкия организъм.

За жалост суетата у хората ги кара да ненавиждат капчиците пот, които се отлагат в дрехите. От друга страна, точно тази суета е наложила откритието на сауната.

Едно е човек да се изпоти не по негово желание, но съвсем друго е, когато ефектът е желан. Отивайки на сауна хората са наясно, че точно това се очаква да се случва там.

Малко по-научно погледнато, повишаването на температурата в околната среда предизвиква тялото ни да произвежда химикал, наречен серотонин. Той е химикалът на щастието.

Кристофър Лоури – професор по интегрална психология в Университета в Колорадо, опростява нещата до един кратък и ясен извод:

Колкото повече се потите, толкова по-добре се чувствате.

В България не е особено популярна практиката да се ходи на сауна, макар различните спа-центрове, хотели и дори фитнес зали да предлагат тази услуга. Моят съвет е да се възползвате поне един път седмично, за да прочиствате тялото си от вредните токсини, които се натрупват в организма ви. Веднъж пробвате ли няма да можете да спрете.

Автор: Десислав Янкулов