5000 нови работни места от швейцарски фирми в Пловдив

Точно за това преговарят кмета на града – Иван Тотев, и извънредния и пълномощен посланик на Конфедерация Швейцария – Денис Кнобел.

Пловдив се очертава да е най-облагодетелствания град от към инвестиции в последните години. Икономиката на града търпи сериозни промени, благодарение на редица световни компании, които инвестират милиони, за да развият индустрията си на територията на нашата страна.

„Пловдив се превърна в център на икономиката в Централен Южен район, благодарение на водената политика през последните 4 години.

По тази причина търсим партньорство с местната власт и плануване на конкретни стъпки с частния сектор и намиране на квалифицирани кадри за бъдещите наши предприятия.“ – заявява Денис Кнобел

Едно от изискванията от швейцарска страна е в България да се наложи, така нареченото, дуално образование, за да може в страната ни да има далеч по-подготвени работни кадри, отколкото в момента излизат от родните училища.

Дуалното образование представлява система, при която учениците прекарват половината от времето си в училище, а другата в реална работна среда. По-просто казано – училището е мястото за теория, а заводът е мястото за практика.

Така, когато един млад човек завърши средното си образование, няма да има нужда от адаптация при новия си работодател, защото вече ще има известен опит зад гърба си.

В България този метод на образование не е приложен все още, което може да се окаже пречка пред инвеститорите, които към момента са 5-6 и чукат на вратата ни.

Надяваме се, че политиците у нас ще намерят бързо решение на този проблем, защото 5000 нови работни места са 5000 семейства, които имат отчайваща нужда от промяна в икономическото положение в страната ни.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Вестник „Труд“, цитиран от Economic.bg