Изкуството на разговора

Умението ни да говорим е един от малкото белези, отличаващи човекът от маймуната. Хората сме достигнали до такъв етап от еволюцията си, че да можем да изразяваме себе си и да постигаме успехи в живота само с помощта на езика си. Но знаем ли как да го използваме правилно? Някога казвали ли са ни, че сме лош събеседник? Някога слушали ли сме някой да говори, но да не чуваме и дума от устата му? Сега е моментът да ви издам няколко трика, с които да станете по-добър оратор и по-добър слушател, защото речта винаги е двупосочна магистрала.

Когато е ваш ред да говорите:

  1. Избистрете мисълта си – Мнозина имат един сериозен проблем и той е, че не мислят, когато говорят.

    Такива хора се славят с едно не много приятно прозвище – празнословци. Зад думите им не стои нищо. Те просто дават тласък на моментната си емоция, което ги прави лош събеседник. Добрият такъв е онзи, който говори тогава, когато има какво да каже. Премислил е думите си и ги издава на показ.
  2. Говорете искрено – Има куп хора на този свят, които са майстори на лъжата. Тях е трудно човек да ги разбере, когато са честни и когато лъжат, което не ги прави най-добрият събеседник. Хората, които честни и откровени, обикновено не се ползват с любовта на околните, но при всички положения си служат с тяхното уважение. Все пак, кое е по-важно? Имате нужда от любовта на близките си, но от познанствата ви трябва да настоявате за уважение. Един от начините, да го получите е с честност.
  3. Преминавайте бързо към същността – Да, разбирам, че обичате да разказвате истории. Аз самият съм такъв, но това понякога може да е отегчително. Превъртайте лентата към съществените части, ако не искате да изгубите вниманието на аудиторията. Разбирам, че има и истории, които имат нужда от по-щателен анализ, но това трябва да са едва шепа от вашите преживявания. Преминаването към същността е много важен прийом в диалозите.
  4. Запазете фокуса си – Напоследък срещам все повече хора, които губят концентрация, когато са сред хора. Едни си ровичкат в телефоните, други блуждаят с поглед в пространството, а трети просто са се размечтали. Съветът ми е да се отдавате на настоящия момент с човека пред вас. Най-малкото е неуважително, докато си говорите с него, да сте отворили чат с трети човек. Ако някой ви е толкова безинтересен, тогава просто не му отделяйте време за среща, на която уж трябва да наваксате изгубеното време. Така просто го увеличавате.
  5. Бъдете себе си – Оставете ролите за служебното си място. Там всеки трябва да изпълнява определени неща и за целта трябва да влече в ролята си. В живота не бива да сте такъв. В живота човек трябва да е себе си, каквото и да му коства това. Знайте, че нямате власт на хорското мнение, защото, каквото и да правите, то винаги се формира въз основа на субективни фактори. Нека околните ви харесват за самия вас, а не за образа, който сте си създали пред тях.
  6. Описвайте картини – За да увлечете някого в разказа си, тогава трябва да го накарате да се почувства част от него. Ако историята ви е за снощната забивка в дискотеката, тогава споменете повода за излизането ви, хората, с които сте били, и големите детайли от заведението, в което се е случила свалката. Така човекът, на когото споделяте, ще се постави на ваше място и ще изпита по-силно вашата емоция, която ви е накарала да разкажете случилото се в началото.

Когато ви е ред да слушате:

  1. Ангажирайте се емоционално към говорещия – Ако не подхождате с емоция към разказвача, тогава рискувате по-голямата част от историята му да влезе през едното ви ухо и да излезе през другото. Точно това винаги са ни учили нашите учители в началното училище. Трикът, с който те си служат сред подрастващите, е да им привлекат вниманието с нещо интересно и любопитно за тях, след което да им поднесат важната информация в този контекст. Това е нещо, което се учи в ранна детска възраст, но може да се тренира цял живот.
  2. Слушайте с очите си – Следете жестикулирането на говорещия. Колкото повече той използва ръцете и мимиките на лицето и тялото си, толкова по-лесно ще схванете думите му. Мнозина смятат прекаленото ръкомахане за признак на ниска езикова култура, но, когато ръцете са използвани умерено, могат да бъдат силен съюзник в изказа. Вашата работа е да улавяте всяко движение, защото прекалено рядко те са случайни.
  3. Предразполагайте събеседника си – Подхождайте положително към хората, ако искате да ви се доверяват с важна информация. Усмивката и погледът в очите на отсрещния са основните неща, които трябва да прилагате. На психологическо ниво влияем положително на човек, към когото се усмихване, а гледането в очите е признак на уважение, който винаги се оценява от отсрещния.

Изкуството на разговора се оказва, че не е чак такава философия. Важно е човек да се възползва от възпитанието, дадено му в семейството и тогава почти със сигурност ще станете по-приятен събеседник.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Success.com