Признаците, че си претренирал

В живота на всеки активен спортист идва момент, в който трябва да осъзнае, че прекалява и е хубаво да се съвземе преди да си е нанесъл тежки щети. Говоря не само за тежки травми, но и увреждания на ставите и дори сърдечни проблеми.

Истината е, че спортът е полезен и то много, но като всяко нещо на този свят, ако прекалите с него, можете да си навредите повече, отколкото си помагате. Говоря ви от опит.

Преди години си бях създал един странен режим – сутрин фитнес, след обед волейбол, а вечер футбол. Въпреки, че всичко бе на любителско ниво, винаги съм влагал максимални усилия, просто защото така разбирам спорта – или даваш всичко от себе си, или изобщо не се захващаш.

По принцип мнозина смятат, че съм прав, но огромната ми грешка бе, че правех всичко в един ден, на което не би могъл да издържи и най-подготвеният физически човек на света. Просто човешкото тяло достига лимита си в даден момент и най-нормалното нещо на света е мускулатурата да те предаде. С мен се случи точно това и вече повече от 7 години изпитват сериозни проблеми с коленните си стави, въпреки колосалните усилия, да се възстановя. Знайте, че едно скъсване на коленни връзки е в състояние да съсипе половината ви живот, просто защото не сте били достатъчно мъдри, за да си разпределите активността през цялата седмица.

Сега искам да представя на вашето внимание няколко фактора, които ще ви индикират, че прекалявате и трябва да премислите добре програмата в следващите си дни и седмици:

  1. Имате неравномерен пулс – Неравномерният пулс е ясен знак, че тялото ви е в състояние на свръхметаболизъм. На практика то не може да се справи с количеството енергия, което изразходвате и в следствие на това ритъмът му се разстройва. За да го контролирате, мерете си кръвното няколко пъти дневно в продължение на няколко дни и се опитайте да забележите за аномалии. Срещнете ли ги, тогава нещо не е наред и няма да сгрешите, ако се консултирате с лекар, за да ви даде по-адекватен съвет.
  2. Не можете да задоволите жаждата си – Точно подобно нещо изпитвах и аз, когато се контузих най-тежко за пръв път. Без значение, колко вода пиех, усещах, че съм все още жаден, а в същото време глътките едва се стичат по гърлото ми. Чувството е, сякаш се опитвате да пълните запушен канал и виждате как едва водата се отхожда. Това пак е знак, че тялото ви панически търси начин, за да се справи с прекомерното натоварване, на което е подложено.
  3. Инсомния – Липсата на сън е индикатор за редица проблеми, един от които може да бъде претенирането. Спортът обикновено води до покачване на адреналина в кръвта, а адреналина е пръв враг на съня. Колкото по-завишени са нивата му, толкова по-трудно ще ви е да затворите спокойно очи, въпреки че сте изморен до припадък.
  4. Разболявате се все по-често – Високият тонус винаги помага при борбата с болестите, но идва един момент, в който тялото ви започва да изпитва затруднения в справянето с обикновена настинка. Това е онзи момент, в който имунната ви система е изчерпала възможностите си, да се справи с всички точки, в които бива атакувана. По-просто казано – фокусът е върху възстановяването на мускулите, ставите и сухожилията и няма достатъчно капацитет за да предпази дробовете, например.
  5. Учестени леки травми – Леките травми са много добри в това да предупреждават тялото, че нещо лошо е на път да се случи. Знайте, че е почти невъзможно да скъсате мускул, преди да получите крамп. Ако до преди два дни сте се възстановявали именно от такова леко разстежение, не е препоръчително да се хвърляте отново на тежкото, защото мускулът ви в това място е особено податлив поне още два-три дни, докато напълно заздравее.
  6. Губите устрема си – До преди няколко седмици не сте спирали да виждате резултатите от своя труд, а изведнъж нещата са в застой. Защо е така? Една от причините може да е, че тялото ви е достигнало лимита на своите възможности и евентуалното претоварване няма да доведе до нищо хубаво. Знайте, че няма развитие до безкрай. Съветът ми в такъв момент е да смените упражненията, за да се развиете по нов начин, тъй като със стария по-далеч няма на къде.

Автор: Десислав Янкулов