Какво не знаете за кардиото

Приятели, днес поставяме началото на една нова съвместна работа с фитнес инструктора Станимир Михов. Ако до сега сте получавали аматьорски съвети за вашата добра спортна форма и хранене, вече това ще се промени, защото на наша страна имаме един утвърден специалист, който години наред се доказва там, където мнозина се провалят, а именно в спортната зала. За първа тема с него избрахме да ви запознаем с тайните на кардиото, за което всички говорят, но малцина имат реална представа от позитивите, които носи този тип тренировка. Предлагам ви заедно да прочетем следващите редове и да си извадим нужните поуки, тъй като лятото чука на вратата ни, а шкембето от свинското и винското все така ни пречи, за да си видим пишката без да се навеждаме.

Кардиото трябва да е неизменна част от тренировъчния режим на всеки спортист. Свеждаме нещата до семантиката на думата „кардио“ и веднага разбираме, че това е фитнес жаргон за тренировка или упражнение, което натоварва сърдечно-съдовата ни система. С други думи – всяка тренировка, която ускорява сърдечния ни ритъм, влиза в графата „кардио“.

Идеята на тези упражнения е да създават калориен дефицит. Това ще рече, че количеството приети калории, чрез храна, е по-малко от количеството изразходени такива, чрез спорт. Ако целите да отслабвате, да заложите на това би бил най-добрият избор.

Едни го постигат с повече тренировки без да ограничават храната си, а други се щадят в залата, но намаляват баничките и бозата. В първия случай топите мазнини и трупате мускулатура, а във втория запазвате силата, но топите шкембето. Въпрос на избор и цели.

Ето ви и няколко основни ползи, които да извлечете от всяка кардио тренировка, съзнателно или не:

  • Подобрявате здравето на сърцето – Всеизвестен факт е, че затлъстяването вреди най-много на сърцето и ставите ви. Повишеното телесно тегло създава условия, при които сърцето трябва да доставя кръв на по-труднодостъпни места. Кръвоносната система е затлачена, от където идва и повишеното кръвно налягане, а от там се причиняват и сърдечните удари. Статистически погледнато, дебелите хора умират по-често от инфаркт, отколкото тези с нормално тегло и причината е точно в това. Кардиото ще ви помогне да свалите няколко кила и така ще понижите риска от фатален край.
  • Увеличава издръжливостта – Колко често ви се случва да се запъхтявате, когато трябва да се качите по стълбите до третия етаж? Всеки път, когато няма асансьор? Поздравления! Ти си истински тюфлек! Вземай се в ръце и си купувай карта за фитнеса, защото не е нормално да прекарваш живота си върху креслото в офиса, на седалката в колата, на дивана в хола и на леглото в спалнята. Всеки уважаващ себе си човек трябва да е в достатъчно добро състояние, за да може без проблем да изкатери няколко стълби и да няма нужда от почивки, когато излезе на разходка в парка. Кардио тренировките ще повишат жизнеността ви и нормалните ежедневни задължения ще се изпълняват сами.
  • Ускорява метаболизма – Метаболизмът е едно от малкото неща, които човек може да контролира в своята природа. Той е подвластен на всичко, което правим в ежедневието си. Ако водим улегнал начин на живот, в който най-голямото ни усилие е да отидем до тоалетната, тогава рискуваме всяка една филийка хляб да се лепва на задника ни като муха на мед (ти да не си помисли, че ще кажа „лайно“?). Научно погледнато метаболизмът е скоростта на обмяна на веществата в организма ни. Колкото по-бързо се случва това, толкова по-забързан е метаболизмът и горим толкова повече калории. За да го забързаме, трябва да наблягаме повече на високо интензивни интервални тренировки. Това са тренировки, предизвикващи прекомерна консумация на кислород. С тяхна помощ се постигат две неща – манипулира се теглото и се покачва мускулната маса.
  • Влияе пряко на стреса и хормоналния баланс – Със силното сърце идва и силното тяло. Един здрав сърдечен мускул вещае по-качествена работа при ускорен пулс, а от тук идва нуждата и от повече кислород. Това пък води до отделянето на повече ендорфин в тялото, а любителите на приятните емоции знаят, че точно този хормон е отговорен за доброто ни настроение. Редица наркотици влияят директно на отделянето на „хормона на щастието“ и точно по тази причина те стават толкова пристрастяващи. Ако не искате да съсипете живота си с разни хапчета и прахчета, тогава препоръчвам кардио тренировките. С времето ще усетите как се пристрастявате към тях, защото все по-често ще сте щастлив, нивата на стреса ще са занижени и хормоналният ви баланс ще е доста по-стабилен от преди.
  • Подобрява възстановяването – Мислите ли, че е случайност, когато професионалните атлети остават 20-30 минути след тренировка? Ако смятате така, значи на нищо не сме ви научили до тук. Това е последен опит, за да ви убедим в тезата, че кардиото е приоритет №1 на опитни и неопитни спортисти. Спортът има един негативен ефект, който отблъсква повечето хора в началото – мускулната треска. По-запознатите са наясно, че тя е признак на правилна тренировка, но необразованите го отчитат за огромен минус. За да сведете този „огромен минус“ до минимум, можете да правите по една кратка кардио тренировка в края на тренировъчния ви час. На английски изразът е „warming down“. Буквално може да се нарече „разгрявка“ (, ако „загрявката“ е преди тренировка, то „разгрявката“ е след). Така плавно излизате от натоварения режим и тялото ви понася по-лесно болката. Има и една научна теория, която гласи, че тренировките с тежести увеличават млечната киселина в мускулите, от където идва и неприятното чувство в последствие. Кардиото спомага за изхвърлянето на вторичните продукти, какъвто е млечната киселина, и по този начин може да доведе до по-поносими мускулни трески.

Автори: Десислав Янкулов и Станимир Михов Източник: StanimirMihov.com