Горивото във Венецуела поскъпна с 6000%

Страната, славеща се с най-евтиния петрол в света, предприема крупни мерки срещу състоянието си на икономическа криза, а една от най-значимите мерки е поскъпването на горивата.

Преди цената на литър петрол се равняваше на 2 американски цента или 0.1 боливара по венецуелската валута. Днес стойността му скача цели 60 пъти, за да достигне цена от 85 цента за литър.

В момента минималната работна заплата във Венецуела е 32 цента на час, което я прави една от най-ниските в световен мащаб, но предвид факта, че движението с всякакъв вид транспорт е било толкова евтино, изглежда, че положението не е било толкова тежко.

И все пак фактите са такива, че страната изпитва сериозни затруднения от икономическо естество. Инфлацията за миналата година е в размер от 141.5%, а спадът в икономиката е цели 10%.

„Това (промяната в цената на горивата) е необходима мярка, за да се балансират нещата, и аз поемам отговорността за нея.“ – коментира президентът Николас Мадуро, обосновавайки наложената от него промяна.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Economic.bg