Жените у нас разчитат на родителите си

Ново проучване проведено в Чехия, Полша, Словакия и България разкрива няколко интересни тенденции, които бележат живота на младите хора на възраст между 18 и 22 години.

Числата във всяка една област са доста интересни, но най-любопитен изглежда фактът, че цели 53% от младите жени в България разчитат на семейната помощ под формата на пари или покрив над главата.

Причините за това са много, една от които е фактът, че точно в този период се водят първите етапи на висшето образование. Мъжете по-лесно се наемат на работа, когато завършат училище, докато жените предпочитат да се фокусират повече върху образованието си, което не им дава нужното време, за да са финансово независими.

Друг фактор е увеличената възраст за задомяване в последните 20 години. Българите много по-трудно предприемат тази крачка за създаване на семейство и по тази причина те решават, че е по-удачно да разчитат на родителските грижи за максимално дълъг период от време.

Статистиката се обръща, когато се погледне и другата крайност. България е страната, в която родителите разчитат основно на децата си, за да се грижат за тях, когато са на преклонна възраст. Цели 28% от старите хора у нас са под постоянната опека на своите деца. За сравнение в Полша процентът е 10, в Чехия е 8, а в Словакия – 4.

По-мащабно погледнато в горните редове може да се открие една от причините за затрудненото ни икономическо положение. Младите започват работа на по-късен етап, а възрастните не спестяват достатъчно, за да могат да си позволят спокойно изживяване на старините.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Economic.bg