Историята на картофите: Хората са ги смятали за зараза

Картофите са неизменна част от ежедневието на съвременният човек. Невероятен е факта, че само преди 250 години, хората са смятали, че картофите са вредни и отровни.

Първите картофи се появяват в Европа още в средата на 16 век, но дълго време хората не ги използват за храна. Носели се слухове, че картофите причиняват ужасни болести.

Повече от 200 години приложение намирали само цветовете на картофите, които били използвани като украшения на роклите на знатните особи.
Първото готвене с картофи се родило в Франция. През 1787 година крал Луи XVI решил да сложи въоражена охрана в картофените полета. Едно от нещата, които били известни във Франция през онези години, било – има ли охрана значи е ценно. По-добра реклама за картофите не можела да бъде измислена: нощем селяните тайно отивали на полетата и „открадвали“ по няколко килограма от забранения плод.

След войните и революции, французите буквално се спаси с картофи, тъй като това ги засищало, а и имало в изобилие.

Друг интересен факт за картофите идва от кралят на Прусия, Фридрих II Велики.Той заплашил, че ще отрежат носа и ушите на селяните, които откажат да засеят картофи в своите ниви.

В наши дни европейците консумират много повече картофи, отколкото американците.