Еднокракият маратонец, който вдъхнови цяла Канада

Чували ли сте за Тери Фокс? Най-вероятно не. Той е бил канадски гражданин и маратонец. Това, което е специфично за него е, че е бил инвалид и е бягал само с един здрав крак! На 18 годишна възраст лекарите са диагностицирали Тери като болен от рак и се налага да ампутират крака му!

Тогава той решил, че може да използва опита си, за да спечели пари за изследвания на рака и да промени живота на всички страдащи от заболяването.

През 1980 г.

започнал своя маратон през цялата страна, надявайки се да спечели по един долар от всеки един от 24 милиона жители на Канада. И така през Април стартирал своето начинание от градчето Сейнт Джоунс – столицата на провинция Нюфаундленд и Лабрадор, Канада. Всеки ден,  е пробягвал разстоянието, еквивалентно на пълен маратон (42 километра дневно), превръщайки се в звезда от национален мащаб и достигайки чак до Онтарио. Там той е имал многобройни изяви с бизнесмени, спортисти и политици, в усилията си да събира средства за каузата.

За съжаление по средата на начинанието му, Тери се разболява тежко и диагнозата е отново рак – този път на дробовете! Той е принуден да спре да бяга и скоро след това, на 28 юни 1981г. умира!

Въпреки смъртта му, резултатът, който е постигнал е забележителн и въдховяващ! Той е пробягал 5373 километра само за 143 дни. Смелостта и куража му вдъхновяват много хора. По време на своя маратон Тери спечелва над 24 милиона долара за каузата си!

Маратонът на надеждата на Тери Фокс се превръща в ежегодно международно събитие, в което се включват хиляди хора. Към настоящия момент общите средства набрани чрез благотворителното събитие са над 380 милиона долара. Всички те отиват в специален фонд, предназначен за изследвания на раковата болест!