5 грешки при правене на клекове

Клековете са едно от най-добрите упражнения във фитнеса, но са и едно от най-рисковите, защото цялата тежест е стоварена на плещите ви и при инцидент е възможно да нараните не само краката, но врата, гръбнака и главата си. Затова внимавайте за някои от следните грешки, които най-често хората допускат при правенето на клекове.

  1. Неправилна стойка – Клек се прави по следния начин: Подравнявате стъпалата с раменете си, изпъвате гръбнака си максимално, движението се изпълнява изцяло от краката и долната част на кръста, държите здраво лоста с ръце, за да можете да реагирате бързо, ако нещо се обърка. Пазете сериозна концентрация и не се разсейвате от дамите във фитнеса, защото рискувате прекалено много.

  2. Прекалено отдалечаване от стойките – Щангата се повдига на плещите и се прави половин крачка напред или назад, за да откачите тежестта от куките. Прекаленото отдалечаване е грешка, която също може да ви струва скъпо в случай, че тръгнете да изпускате тежестта.
  3. Отпускане преди серия – Огромна грешка. Тежките физически упражнения изискват да сте много концентриран и тялото ви да е под напрежение. В залата няма място за колебания, защото точно така се постигат контузиите.
  4. Не акцентирате върху клека – Това е основополагащо упражнение, което трябва да се изпълнява с особен акцент. Не можете да го правите в края на тренировката, когато сте изтощен. Загрявате добре, позволявате си в най-добрия случай едно по-леко упражнение за крака преди това и после се заемате с щангата. Това трябва да е най-тежкото ви упражнение от една тренировка и точно по тази причина изисква най-голяма сила.
  5. Не отработвате техниката – За сила или гъвкавост основното винаги е техниката. Напипайте ритъма и го спазвайте винаги, защото само така ще постигнете желаните резултати. Промяната често е хубаво нещо, но тя никога не бива да бъде за сметка на сигурността. Правилното изпълнение е в основата на всичко.

Автор: Десислав Янкулов