България с тежко начало в Лигата на нациите

Волейболистките от националния отбор на България ще стартират участието си в тазгодишната Лига на нациите срещу бронзовия медалист от ЕвроВолей 2023 Нидерландия.

Срещата, която е от Група 1 на първата състезателна седмица на комерсиалната надпревара, е тази вечер от 17,00 часа българско време в залата в Анталия (Турция).

Двубоят ще бъде излъчен на живо по MAX Sport 3.

През тази година във VNL няма да има изпадащи отбори, което ще позволи на селекционерът на България Лоренцо Мичели да продължи да залага на все по-млади състезателки.

Така отборът реално ще се готви и за Световното първенство през 2025-а.

Въпреки това разпределителката на тима Петя Баракова, която е и най-опитната в състава, заяви, че искат да се класират в осмицата на груповата фаза на Лигата и да играят на финалите в Тайланд.

От друга страна „лалетата“, които са водени от Феликс Козловски, са ясно изразен фаворит в срещата. Нидерландия все още има реални шансове да се класира за Олимпиадата в Париж 2024 по световната ранглиста, така че със сигурност ще се хвърлят с всички сили срещу българските „лъвици“, които пък са готови за сериозна битка.

Началото на първия гейм на срещата беше по-добро за Нидерландия, които поведоха с 3:1 след силна атака на Марит Яспер и блок-аут на Селесте Плак. България веднага изравни за 3:3 след отлична блокада на Борислава Съйкова и аут на Яспер. Последваха две грешки на българските момичета и блок на Инди Байенс и „лалетата“ отново дръпнаха с 6:3. Разликата се запази до 8:5 след атака в аут на Ива Дудова. Въпреки усилията на българките, Нидерландия увеличи преднината си до 12:8 след грешка при мрежата на Дудова, което пък накара селекционерът на „лъвиците“ Лоренцо Мичели да вземе тайм-аут. Двата тима продължиха равностойно до 15:11, след което предимството на нидерландките стана 17:11 след контра на Марит Яспер и успешен блок на Инди Байенс. Независимо от второто прекъсване за Мичели и България, последваха контраатака от краче на Байенс и докосване до мрежата от страна на влязлата като резерва Маргарита Гунчева и 19:11. Резултатът стана 23:13 след атака на Ане Буйс и грешка на Мария Йорданова, след което Нидерландия спокойно спечели гейма с убедителното 25:14 след нова атака на Буйс.

Втората част стартира малко по-добре за България, която дръпна с 3:1 след атака на капитанката Мирослава Паскова, но Нидерландия веднага изравни за 3:3 след грешка на Паскова и контра на Инди Байенс. Равенството се запази до 6:6, след което „лалетата“ поведоха с 8:6 след технично пускане на Ане Буйс и грешка на Мария Йорданова, което принуди Лоренцо Мичели да поиска прекъсване. Постепенно България стигна до равенство при 12:12 след силни изяви на Мирослава Паскова, включително и ас. Играта продължи точка за точка до 17:17, след което Нидерландия отново дръпна с 19:17 след атака и блокада на Селесте Плак. След втория тайм-аут за Мичели и България, последваха силна атака на Ива Дудова и отлична блокада на Мария Кривошийска и 19:19. След нова атака на Плак и аут на влязлата като резерва Микаела Стоянова нидерландките излязоха напред в резултата с 21:19. Състезателките на Феликс Козловски стигнаха до геймбол при 24:20 след поредна атака на Плак и контра на Ане Буйс, след което го затвориха в своя полза при 25:20 след ас на Марит Яспер.

Третата част започна отлично за българските „лъвици“, които бързо поведоха с 4:1 след силна атака на Микаела Стоянова, която остана в игра, и успешен блок на Борислава Съйкова. Нидерландия успя да изравни при 6:6 след две грешки на Мария Йорданова, но България отново излезе напред в резултата при 11:8 благодарение на Стоянова и няколко сервиси на Йорданова, включително и ас. Независимо от усилията на „лалетата“, българските момичета запазиха аванса си до 15:12 след блок-аут на влязлата като резерва Елена Бечева. За пореден път двата тима продължиха равностойно и България задържа преднината си до 19:16, след което Нидерландия стигна до 19:19 след нова атака на Ане Буйс, ас на разпределителката Сара Ван Аален и отличен блок на Селесте Плак. Нидерландките дори дръпнаха в резултата с 21:19 след грешка при мрежата на Микаела Стоянова и контра на Плак. Нидерландия успя да задържи преднината си и спечели гейма с 25:22 след мощна атака на Марит Яспер, а с това и мача с 3:0.

БЪЛГАРИЯ – НИДЕРЛАНДИЯ 0:3 (14:25, 20:25, 22:25)

БЪЛГАРИЯ: Петя Баракова, Ива Дудова, Мирослава Паскова-Кънева, Мария Йорданова, Борислава Съйкова, Мария Кривошийска – Жана Тодорова-либеро

Старши треньор: ЛОРЕНЦО МИЧЕЛИ

НИДЕРЛАНДИЯ: Сара Ван Аален, Селесте Плак, Ане Буйс, Марит Яспер, Жулиет Луис, Инди Байенс – Флориен Реесинк-либеро

Старши треньор: ФЕЛИКС КОЗЛОВСКИ.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Startphoto