Добромир Димитров: Подмладяването на националния отбор е плюс, но трябва малко повече време

С Мартин Стоев говорим на един език, ще се борим за всички трофеи, категоричен е плеймейкърът

Националът Добромир Димитров се завръща в състава на Нефтохимик 2010 (Бургас) за новия сезон 2024/2025. Разпределителят бе част от отбора на бургазлии през сезон 2019/2020, когато стана шампион.

Плеймейкърът говори в специално интервю пред BGvolleyball.com за трансфера, амбициите с водения от Мартин Стоев тим, подмладяването в националния отбор, шансовете пред състава, и още…

Завръщаш се в Нефтохимик след четири години.

Как се чувстваш?

Чувствам се много добре. Имах хубав престой първия път в Бургас, с доста хубав завършек. Да, беше Ковид годината, но станахме шампиони – по малко странен начин. С хубави чувства тогава напуснах, и сега със същите се връщам. Този път с по-голямо семейство.

С какво те спечели офертата на бургаския тим?

Най-вече от гледна точка на това, че за семейството ми ще е най-удобно, а и за мен. В България ни харесва много, нивото на първенството се повишава. Вече има доста по-опитни състезатели – и чужденци, и българи. Това нещо много повлия, отделно не виждам голяма разлика и във финансово отношение в сравнение с чужбина. В последните години има проблеми от тази гледна точка, така че за нас беше най-добре да сме си в България.

Готов ли си да повториш успехите от предходния престой?

Надявам се, това ми е целта, предполагам и на всички момчета. Спокойно мога да го кажа. Единствено зависи от това да направим хубав колектив, иначе другите неща ще си дойдат с тренировки и с нормалния процес на работа.

В тима са няколко твои бивши съотборници – имал ли си разговори с тях, преди да подпишеш?

Да, чух се с някои от момчетата. Дадоха ми хубава информация – как вървят процесите в отбора, почти не е имало замисляне от моя страна. Имаше замисляне не толкова за България, а колкото дали да останем в България, или да останем в чужбина, защото имах доста примамлива оферта от Италия, но в крайна сметка решихме, че тук ще ни бъде много по-удобно. С отбора ще можем да се борим за всички трофеи.

Това ще е и поредно приключение за семейството ви. Как се отразяват промените на синовете ви?

Доста добре, адаптират се доста бързо в новата обстановка – и в Италия доста добре се адаптираха. Смятам, че и в Бургас няма да е по-различно, още повече, че клубът предлага помощ относно детски градини и успяват да помогнат на момчетата с по-големи семейства, които имат вече дечица. Това също е много важно и е много добре, че клубът започва да се ориентира, че трябва има такава помощ към състезателите. Мисля, че децата ще се чувстват много добре в Бургас. Градът е много хубав, ще имат и приятелчета там – деца на мои съотборници.

Какво е за теб да работиш със специалист като Мартин Стоев?

Тепърва ще разбера, имали сме доста разговори по телефона. Доста пъти сме се засичали извън залата и сме обсъждали много неща, имам само позитивно мнение за него. Тепърва ще разбера как е и в залата – мисля, че няма да имаме проблеми. И двамата сме професионалисти, говорим на един език.

Играл си срещу неговия отбор в Румъния, какви впечатления имаш?

Да, играх преди години срещу неговия отбор, който, доколкото си спомням, беше добре подбран. Имаше сериозни постижения в Румъния, изключително подреден отбор, даже един от последните ми треньори – Венци Симеонов, играеше по това време там. Андрей Жеков също. Отборът беше много силен наистина, надявам се и ние да стигнем високо ниво със селекцията, която направи клуба.

Предстои ти лято с националния отбор. Очакванията ти?

Голям оптимист съм за това лято, даже и за следващите, защото виждам много голям потенциал в отбора. Просто трябва да се даде малко повече време на тези момчета, тепърва да се стиковат и да се изгради една добра основа. Да може новият треньор да надгражда над нея. Естествено, ще трябва време и феновете трябва да го разбират това нещо. Това, може би, е първото истинско подмладяване в последните 5-6 години, поостоянно се говореше за подмладяване, но това е реално първото по-голямо. Наистина може да се каже, че се подмладява отборът. За мен е голям плюс, че решиха да го направят по този начин.

Съставът е доста подмладен и разнообразен, какво е мнението ти?

Да, разнообразен е, но момчетата се познават – играли са и един срещу друг, заедно са играли. Мисля, че е въпрос на хъс, настройка, която треньорът трябва да създаде. Този треньор може да го направи, и съм съгласен с него, че в отбора трябва да има момчета, които знаят какво искат и за какво са там. Трябва да се доказват всеки ден, това нещо ще помогне отборът да надскочи постиженията от последните няколко лета. Това липсваше, между другото, в този аспект треньорът добре се е насочил – трябва да има млади момчета, които наистина искат да играят за националния отбор, да правят саможертви с много неща. Тогава наистина идват резултатите. Това е и целта, не някакво средно ниво.

Какви са шансовете ни в Лигата на нациите?

Като за първо лято няма да са някакви грандиозни резултати, но спокойно може да се мисли за спасяване от изпадане от Лигата, и само да се надгражда, но мисля, че ще имаме поводи за радост. Надявам се и го мисля наистина. Въпрос на работа е и момчетата да покажат на какво са способни. Ако има някой по-опитен в отбора, да им помага също, щабът също е добре комплектован – мисля, че успеят да им дадат достатъчно голяма мотивация и да ги подготвят тактически и психологически, за да направят едно прилично първо лято и да започнат да се градят следващите няколко години. Трябва да гледаме  голямата картинка – не просто тази Лига на нациите, а и следващите няколко лета.

Имаме и нов треньор, поставени са цели. Смяташ ли, че са изпълними и доколко?

Смятам, че са изпълними, ако всичко върви по план, могат да бъдат изпълнени. Дали ще успеят, е отделен въпрос, никой не може да го каже със сигурност. Според мен са постижими, аз лично смятам, че до две-три години може да се гонят тези по-високи цели. Нека да видим как момчетата ще се развият, аз наистина съм оптимист за отбора. Дори предходните години, в които бях, но сега още повече.

Пожелай нещо на феновете?

Пожелавам им да са с нас, защото те наистина те много помагат. Оосбено на тези млади момчета, които ще бъдат в националния отбор, те имат нужда от тази подкрепа. Аз съм израстнал в едно поколение, където публиката беше неразделен партньор с националния отбор, и съотборник, и това много помага в трудни моменти. Сега тези момчета имат абсолютно същата нужда и им пожелавам да имат търпението и емоцията да предадат на момчетата и те да покажат наистина на какво са способни. Апелирам просто за още няколко години търпение, защото резултатите идват с много пот и кръв, а те смятам, че са хора, които ще го направят в името на страната и на феновете. Всички искаме едно по-хубаво бъдеще за националния отбор и за волейбола в България като спорт, който толкова много се тачи в цялата страна.

Последвайте каналите ни в: