Бесен скандал на изслушването на Бойко Рашков! Йордан Цонев го сложи на мястото TV

Със скандал започна изслушването на бившия вътрешен министър Бойко Рашков във временната парламентарна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуалната роля на Асен Василев в тях.

Председателят на комисията Тошко Йорданов помоли бившия главен секретар на МВР Петър Тодоров, който говори преди Рашков, да остане в залата.

Това даде шанс на Рашков да атакува Тодоров с въпроси, въпреки че беше помолен от председателя на комисията да оформи изказването си като изложение, защото директното задаване на въпроси нарушава установената практика.

Въпреки това Рашков си зададе въпросите към Тодоров.

Депутатът от ПП-ДБ продължи с атаката си: „Каза се и е отговорено, че са прихванати СРС, в които е прихванат разговор между министъра Асен Василев и някой друг. Смятате ли, г-н председател, че това е законосъобразно, което се прави тук пред журналистите, предвид разпоредбата на чл. 32 от Закона за СРС, които забраняват разгласяването на данни, сърбани чрез СРС?“

Тошко Йорданов отговори: „Първо ви дадох думата за изложение. Вие тръгнахте да ми задавате въпроси. Идете и задайте въпроса на шефа на ДНС, който в тази комисия изнесе тази информация“. Той призова Рашков да продължи с изложението си и да спре да му задава въпроси.

„Изобщо няма да мълча, когато виждам, че се извършват закононарушения и то в Народното събрание. Вие сте в някаква грешка, че аз ще мълча, когато вие тук като председателстващ ще вършите нарушение на закона. И никой гражданин не трябва да си мълчи!“, повиши тон Рашков.

„И не ме поучавайте в тази област. Аз съм хабилитиран в тази област“, продължи агресивно той.

„Радвам се“, отвърна Йорданов спокойно.

Пререканието накара Йордан Цонев от ДПС да се възмути: „Може ли да въведете ред и хабилитираното лице, което стои срещу нас, което десетки пъти ни е казвало, че е хабилитирано, а мен ме е срам, че ми е колега, защото и снимки и всичко, които видяхме, няма нужда от обяснение и от въпроси, да се държи прилично и да не ни учи?“

„Защото неколкократно в няколко легислатури на Народното събрание се е опитвал да ме учи. Не знам на какво. Обаче това, което знае, не искам да ме учи на него. Въведете ред! Защото всеки следващ път аз ще се обаждам по друг начин“, закани се Цонев.

„На нетърговия с гласове по време на изборите, на това ще ви уча“, сопна се Рашков. „Там получихте множество осъдителни присъди за вашите действия. И следващата, която ще получите, е за това, което казвате в момента“, заяви Цонев.

След като каза всичко, което имаше да си казва, Бойко Рашков стана и демонстративно напусна залата. А опитът на Тошко Йорданов и Станислав Балабанов да получат отговор на въпроса си дали празнува рождените си дни в министерството удари на камък.