Закъса здраво: Мощен удар по Васил Божков от последните минути

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) по досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на изнудване, длъжностни и корупционни престъпления.

Наказателното производство е образувано в закритата вече Специализирана прокуратура през 2019 г. във връзка с данни за престъпна група, която е имала за цел извършване на длъжностни и корупционни престъпления. В групата са участвали и длъжностни лица от закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ).

На съд са предадени десет лица –  В.Б. (Васил Божков) като организатор и ръководител на групата, а останалите девет лица – А.Г., Г.П., А.Т., Б.Б., О.М., Т.М., П.Г., Е.Д. и Й.Ч, като участници в нея, част от тях в качеството на длъжностни лица от ДКХ.

В.Б. е предаден на съд като подбудител в съучастие с длъжностни лица от ДКХ, които са извършили нарушение на служебните си задължения –  допуснали са да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лева.

Предстои СГС да насрочи разпоредително заседание.

припомня, че бизнесменът вече има 20 обвинения. Той месеци наред пребивава в Дубай, но миналата година се завърна в страната. Още на летището Божков бе задържан, а после пуснат под домашен арест.

През януари 2020 г. Божков напуска България и бяга в Дубай, за да избегне задържането му, като след това са му повдигнати 20 обвинения, между които свързани с убийства, пране на пари, укриване на данъци, изнасилване и др. След бягството си Божков твърди, че е бил подлаган на системен рекет от властите.

По повдигнатите му обвинения са разпитани над 200 свидетели, изпратени са 18 броя европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до 17 държави. Изпратена е и молба за екстрадицията му до ОАЕ, както и още четири молби за правна помощ.

Първа официална информация от МВР, потвърди се бомбата за Божков и Алексей Петров

Последната акция, в която бе замесено името на Васил Божков, бе свързана с Алексей Петров. Полиция нахлу в няколко имота на хазартния бос и направи редица обиски и конфискации. Все още не е ясно какви точно са резултатите от проверките.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ