Ето кои автомобили са предпочитани от най-възрастните шофьори

Германското издание Verivox изброи моделите автомобили, които имат средно най-възрастните шофьори. Независимо от това изследване, автомобилните застрахователи многократно са посочвали, че делът на кросоувърите сред хората на възраст от 70 до 79 години е с 60% по-висок от средния.

Експертите твърдят, че по-възрастните шофьори предпочитат SUV, защото в тях се качват по-лесно и тези автомобили имат по-добра видимост. Само 11,9% от пенсионерите карат компактни коли.

Начело в списъка на моделите, предпочитани от по-възрастните шофьори, е Mercedes-Benz B-Class: много вероятно е шофьорът на такъв автомобил да бъде човек на възраст над 65 години – 41,1% от собствениците на този модел в Германия са на тази възраст.

На второ място е Skoda Yeti със средна възраст на собствениците 58,9 години и дял на по-възрастните шофьори 38,5%. На трето място във „възрастовия рейтинг” на моделите е Toyota RAV4 (57,1 години), докато Audi Q3, Renault Duster и Opel Meriva имат дял от собствениците на по-старо поколение над 30%. Средната възраст на водачите на тези автомобили е над 55 години.

Десетте най-предпочитани автомобили от по-възрастните шофьори включват още VW Tiguan (54 години; 27% от такива шофьори), Dacia Sandero (53,9 години; 24,2%), Mercedes-Benz SLK (53,8 години; 17,3%) и BMW X1 (53,7 години 24,1%). 

Харесайте  и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!