Гейм 7: Кой ще спечели решаващата битка? Хейни или Гарсия?

Девин Хейни и Раян Гарсия влизат в битка за титлата на Световния боксов съюз (WBC) в категория до 63,5 килограма този уикенд. Двамата ще се боксират за първи път в планиран за дванадесет рунда двубой, но това не им е първия “танц” заедно.

Израсналите в Калифорния спортисти имат цели шест сблъсъка помежду си, но всички те са на ниво аматьорски бокс. Резултатът от тези шест битки през годините още повече завързва интригата за предстоящата среща.

Към момента Хейни и Гарсия държат по три победи в директните сблъсъци, но нищо от това няма да има значение на ринга в “Barclays Center” в Ню Йорк Сити в събота вечер (неделя сутрин, българско време 21.04), когато първият гонг удари.

Кой е постигнал по-голям прогрес в уменията си в годините като професионалист и кой ще бъде в по-добра моментна форма и психическо състояние?

Хейни постигна впечатляваща победа в първата си битка в супер-лека категория през декември 2023-а. 25-годишният боец надделя над Реджис Прогрейс с пълна доминация в рамките на дванадесет рунда и доказа, че е запазил скоростта и издържливостта си в новата категория.

Американецът записа 31-та си победа в 31 професионални двубоя и завоюва първи пояс в дивизията. Преди да премине в категорията до 63,5 килограма роденият в Сан Франциско спортист обедини титлите в по-ниската категория до 61 килограма (WBA, WBC, IBF, WBO) с успех над Джордж Камбосос  и ги защити в две последователни битки (реванш с Камбосос, победа над Василий Ломаченко).

Гарсия няма нито един двубой в дивизията, в която е уговорена битката с Хейни. Към момента той се е състезавал само в по-ниските дивизии супер-перо и лека. Американецът с мексикански корени също изигра последния си официален двубой през декември 2023-а. Тогава той надделя над Оскар Дуарте с нокаут в осмия рунд. С този успех той се завърна по подобаващ начин след първото си поражение в 24 професионални двубоя. През април 2023-а боецът с прякор Светкавицата бе нокаутиран с удар в тялото от Джервонта Дейвис.

Тази загуба на ринга бе съпътствана и от премеждия извън ринга. Гарсия премина през развод, раздели се за кратко с мениджъра си Оскар де ла Оя и “Golden Boy Promotions”, а в последните месеци публичните му изяви и постове в Интернет събудиха съмнения относно психическото му състояние, които доведоха до задължителна проверка на менталното му състояние от Спортната комисия на щата Ню Йорк. Това бе изискване, за да се състои битката с Хейни.

Мнозина фенове и експерти казват, че приповдигнатото настроение и нестандартното поведение и закани от страна на Гарсия са просто опит да влезе под кожата на Хейни, но други мислят, че парите и славата са подвели талантливият боксьор да тръгне по лош път, който вреди на здравето му. От щабът на шампиона са категорични, че Гарсия поддържа тази шумна своя роля, за да заблуди хората, че не е напълно наред, но те знаят, че той е отличен боксьор и не го подценяват.

Бившият национал на САЩ в аматьорския бокс може да бъде наистина опасен, независимо от обстоятелствата. Той печели 20 от 24-те си битки с нокаут. Не е тайна, че най-силното му оръжие е лявото кроше. Въпреки това, скоростта и комбинативността му с ъперкъти и крошета с дясната ръка, също не трябва да бъдат забравяни.

Хейни е познат като по-методичния и търпелив боксьор, който обича да разкъсва защитата на съперниците си рунд след рунд с тактическо надиграване, но шампионът и неговият баща и треньор Бил Хейни са категорични, че в битката в Ню Йорк Сити ще застанат в центъра на ринга и ще разменят удари с Гарсия. Дали това ще бъде така? Или пък ще видим шахматен дуел с боксови ръкавици, в който Хейни ще си заслужи поредното съдийско решение?

Седмият двубой Гарсия-Хейни се очаква да започне в неделя сутрин около 06:00 часа сутринта. Sportal.bg ще следи битката рунд по рунд.

Последвайте каналите ни в: