Жесток скандал при президента: Радев и Костадинов се изпокараха пред всички ВИДЕО

Консултациите при президента преди връчването на първия проучвателен мандат за съставянето на правителство в 49-тото НС продължават.

Габриел излезе от срещата с Радев, издаде най-чаканата новина TV

В ранна заран при държавния глава Румен Радев пристигнаха представители на политическа партия „Възраждане“, начело с лидера на формацията.

„Добре дошли в президентската институция. Предполагам следите хода на преговорите между партньорите в управляващата коалиция и консултациите от вчера тук.

Вие се позиционирахте като опозиция на това управление. В момента 49-тото НС се опитва да избере ново правителство. Как преценявате усилията в тази посока и според вас какъв е шансът да се сформира правителство, дори и да бъде по-добро от това, което  е в момента. При неуспех на първия и втория мандат готови ли сте да предложите формула за реализация на трети“, запита Радев

„Винаги сме готови да предложим вариант за управление на страната и със състав на правителство“, поде Костадинов. 

„Друг е въпросът дали тази формула ще срещне подкрепа в този състав на НС. Конфигурацията там обслужва интересите на други държави и посолства. Парламентарните избори в този момент не просто са наложителни, а задължителни. Безвремието, в което е нашата държава, убива България с темпове от 90 000 души годишно“, каза той.

„Националният интерес изисква в момента да има предсрочни избори, но сме скептични, че това ще се случи с оглед на преговорите, които се водят в момента“, смята Костадинов.

„Този тон на говорене е подходящ за парламентарната трибуна, но не и тук и ще ви призова за малко по-умерен тон“, скастри го Радев.

Темата за референдума обаче доизостри тона между тях и двамата започнаха да спорят.

„Когато едно решение е незаконно, вие имате избор. Ние очаквахме от вас мерки в защита на държавността“, каза той.

„Вие ме призовавате да се борим с беззаконието с ново такова“, сметна Радев.

Костадинов призна, че вече не вярва на президентството 

„Вярата си е вас проблем. България ще започне да прилича на демократична държава, когато започнем да уважаваме законите. Парламентът не събра смелост да уважи волята на хората за референдум. Това е сериозен проблем, но не мога без ясно решение на парламента, да издам указ за референдум“, каза Радев.

„Тъжното е, че с вашето поведение вие узаконихте беззаконието. Трябва да ви го кажа. Българският народ вече не вярва на държавата. Това, което беше направено с погазването на волята на толкова българи, подписали се за референдума, беше държавен преврат“, отсече Костадинов обратно. 

 

припомня, че в понеделник президентът проведе консултации с политици от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Всички присъстващи призоваха за повече време, за да могат да финализират преговорите около ротацията и да не се стига до нежелания сценарий с нови предсрочни парламентарни избори. 

ПП смая с голямо неуважение към Радев, загадката избори или кабинет остава заради… ВИДЕО

Очаква се във вторник президентът да проведе срещи и с останалите опозиционни партии в 49-тото НС – БСП и ИТН. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ