България ще се опита да обърка плановете на страшилището Германия

Мъжкият национален отбор на България по баскетбол излиза за втората си битка от квалификациите за ЕвроБаскет 2025. “Лъвовете” на Росен Барчовски приемат световните шампиони от Германия в зала “Арена Ботевград” днес от 17:00 часа.

Българският тим започна с поражение участието си в пресявките, след като допусна загуба при гостуването си на Швеция със 70:84 преди два дни. Тимът на Барчовски показа слаба игра в защита и стреляше с ниска успеваемост от далечно разстояние през второто полувреме срещу шведите.

За съжаление, кадровите проблеми също завладяха „лъвовете“ и часове преди двубоя с Германия ключови фигури са с физически неразположения. Гардът на Баскония Коди Милър-Макинтайър и капитанът Павлин Иванов пропуснаха вчерашната тренировка на „лъвовете“, като първият получи крампи в мача с Швеция, а вторият има проблем с травма още преди да започне първия прозорец от квалификациите. Освен това пък Симеон Лепичев също е контузен и няма да може да помогне на отбора.

Сега България ще се изправи за първи път от 12 години насам срещу тима на Германия. За последно “лъвовете” и Бундестима мерят сили на 5 септември 2012-а, когато Германия надделява със 79:69 в пресявките за ЕвроБаскет 2013. Тогава Чавдар Костов е най-резултатен за българския отбор с 16 точки, докато от другата страна Тибор Плайс и Хайко Шафарцик също реализират по 16 точки.

В своето домакинство воденият и тогава тим на Росен Барчовски губи със 70:82 на 21 август същата година, като тогава Седрик Симънс води колоната за България с 21 точки, а Ян-Хендрик Ягла бележи 19 точки за германския състав.

Двата мача са част от група “B” на квалификациите, като Германия печели билет за ЕвроБаскет 2013 с перфектен баланс от 8-0. България няма късмет и е елиминирана заради точковата разлика, като остава трета в крайното класиране с актив от 4-4, какъвто е и този на втория Швеция.

Германия може да използва само един от състезателите, които спечелиха световната титла през миналото лято в предстоящия двубой срещу България от квалификациите за ЕвроБаскет 2025. Бундестима ще разчита основно на баскетболисти от Байерн Мюнхен и АЛБА Берлин, като единствено Дейвид Крамер от отбора на Гранада е световният шампиони в състава на селекционера Гордън Хърбърт за първия прозорец на пресявките за шампионата на Стария континент догодина.

Както е известно, Германия има сериозна гвардия баскетболисти в НБА, като тук става въпрос за Денис Шрьодер, братята Франц и Мориц Вагнер и Даниел Тайс, които са гръбнакът на отбора. Те обаче не могат да се състезават за страната си, тъй като редовният сезон в най-силната лига в света е в разгара си.

Айзък Бонга, Нилс Гифи и Андреас Обст от Байерн също няма да играят срещу България, като това се отнася и за Маодо Ло и Йоханес Фойтман от Олимпия Милано, както и за Йоханес Тийман от АЛБА Берлин и Юстус Холац от Анадолу Ефес.

Най-голямата звезда в редиците на Германия в настоящия състав е Оскар Да Силва, който играе за Барселона. Друго по-познато име за широката аудитория е това на крилото на АЛБА Берлин Луис Олинде, който прави добър сезон в Евролигата.

Въпреки сравнително по-отслабения си състав, германците започнаха квалификациите с категорична победа над Черна гора с 85:61, при положение че черногорците бяха с доста от основните си състезатели. Да Силва се превърна в най-резултатен за успеха на Бундестима с 19 точки, а зад него се наредиха Олинде и Малте Делоу с по 13 точки. Ник Вайлер-Баб реализира 10 точки, но той със сигурност няма да играе утре в Ботевград заради семеен проблем.

Последвайте каналите ни в: