Не очаквайте почерпка от именици – днес е по-различен празник

В православния календар има празници в чест на важни събития от живота на Църквата, съответно на видни свети личности. Такива събития са и свързаните със свещените останки на някои от най-почитаните светци. А свети Йоан Предтеча и Кръстител безспорно е най-велик от хората в историята на човечеството.

Неслучайно Иисус Христос е казал за него: „Между родените от жени няма по-голям от Йоан Кръстител“.

И както няколко пъти през годината почитаме паметта на Божията майка, света Дева Мария, така и свети Йоан Предтеча се чества по различни поводи от живота му: зачатие, рождение, смърт, кръщението на Спасителя. А днес празнуваме първото и второто намиране на неговата глава.

За отсичането на главата на Кръстителя пише евангелист Матей.

Начален Бонус до 1500 лв. за Онлайн Казино Игри от efbet!

По искане на танцьорката Саломия, подучена от майка ѝ Иродиада, цар Ирод Антипа заповядал да убият Йоан, държан в затвор заради изобличенията си срещу поведението на владетеля. Тогава Йоановите ученици отишли, взели тялото му и го погребали. Но паметта за свети Йоан Предтеча се запазила и учението му за искрено покаяние и промяна на живота според Божия закон продължило да се разпространява.

Святата му личност била на голяма почит в Църквата, почитали и неговите свети мощи.

Според преданието отсечената глава била заровена някъде от служителите в двореца. Една от ученичките на Иисус Христос, Йоана, жена на Иродовия домакин Хуза, знаела това място. С нейна помощ главата била погребана на Елеонската планина, а през IV век била открита и съхранявана като свещена ценност.

В следващите векове заради нападения над Йерусалим от перси и араби светинята е загубена и е намерена през VIII век, отнесена е в град Емеса (днес Хомс в Западна Сирия), а оттам – в Цариград. При кръстоносните походи е отнесена на запад.

Днес именици няма.