Рубльов не можа да стигне 1/4-финалите в Доха

Водачът в основната схема на турнира по тенис за мъже в Доха (Катар) – руснакът Андрей Рубльов изненадващо отпадна още на четвъртфинал. Той беше победен от чеха Якуб Меншик с 4:6, 6:7(6). На полуфинала Меншик ще се срещне Гаел Монфис, който участва в турнира с уайлд-кард. Монфис се наложи над сънародника си Юго Юмбер – номер 3 в схемата, с 6:2, 6:4.

26-годишният Рубльов е на 5-о място в ранглистата на АТР, а до момента е спечелил 15 турнира в кариерата си. На турнирите от Големия шлем обаче не е минавал над четвъртфинал. Победителят Меншик е на 18 години и се намира на 116-о място в ранглистата. Турнирът в Доха е в категорията ATP 250, мачовете се играят на твърда настилка и наградният фонд е около 1,4 милиона долара. Миналата година победата беше също за руснак – Даниил Медведев, който се отказа от участие през актуалното издание.

С днешната си победа Меншик стана най-младият тенисист, който побеждава играч от топ 5 след Карлос Алкарас през 2021-а година на Откритото първенство на САЩ. В предишния етап той отстрани Анди Мъри (Великобритания) в най-дългата среща в историята на турнира – три часа и 23 минути.

Днес срещу далеч по-опитния руснак той се защитаваше агресивно и енергично и в критичните моменти се измъкна със завидна рутина. При шест открили се възможности за пробив той не позволи на Рубльов да реализира нито една.

Още един руснак отива на полуфинал и това е Карен Хачанов, който е номер 2 в схемата на турнира и вече е фаворит за крайния успех. Хачанов трябваше да играе само три гейма и да поведе с 3:0 срещу финландеца Емил Русуувуори (Финландия). Скандинавският тенисист почувства болка в крака и след консултация с лекарите и с щаба си, предпочете да напусне корта. Негов съперник ще бъде австралийският предтавител Алексей Попирин, който се наложи над Александър Бублик (Казахстан) с 6:4, 6:4.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Imago