България излиза срещу високомерните шведи в първия си мач по пътя към ЕвроБаскет 2025

Мъжкият национален отбор на България по баскетбол ще открие участието си в квалификациите за ЕвроБаскет 2025 с гостуване на Швеция. Срещата ще се проведе тази вечер от 20:00 часа българско време в зала “Партиле Арена”. Двубоят е част от група “D” на пресявките за шампионата на Стария континент догодина.

Другите два отбора в групата са Черна гора и световният шампион Германия.

Именно срещу Бундестима е следващият двубой на “лъвовете”, като той ще се проведе в неделя от 17:00 часа в зала “Арена Ботевград”. Първите три отбора в групата се класират за ЕвроБаскет 2025, докато четвъртият отпада.

Това ще е първи сблъсък между “лъвовете” и скандинавците от близо 12 години насам. Те се срещат два пъти в квалификациите за Европейското през 2013-а, като си разменят по една победа. В първия мач в зала “Универсиада” България печели със 78:73, докато в ответния мач в Ньоршопинг шведите се налагат с 85:71. Именно срещата на шведска територия е и последната такава между двете страни.

Интересен факт е, че Швеция ни изпреварва и се класира за ЕвроБаскет 2013 чрез второто си място в крайното класиране на група “B”. Тогава три отбора са с баланс от по 4-4 – Швеция, България и Азербайджан, но шведите приключват пресявките с най-добра точкова разлика и така продължават към финалите на шампионата. България остава трета, а №1 в групата е Германия без загуба – 8-0.

Вчера от шведската федерация обърнаха внимание на двама играчи в състава на България – Коди Милър-Макинтайър и Павлин Иванов.

“Кой е Коди Милър-Макинтайър? Талантлив състезател, който е играл в Андора, Франция, Турция, Русия, Лигата за развитие на НБА и сега – в Испания. Преди около година му бе предложено да играе за България. Показателите му са впечатяващи и в неговата игра няма нищо екстравагантно. Той винаги подава в точния момент, не прави грешки и има компактна и сигурна стрелба. Милър-Макинтайър се възползва от това, което защитата му предоставя. Мелвин Панцар и Дейвид Хук трябва да направят нещата трудни за него, като тяхната защита може да реши мача.

И докато шведското внимание е приковано изцяло върху натурализирания американец, има сериозен риск за това Павлин Иванов или Алекс Симеонов да капитализират някои от възможностите пред тях. Те обикновено стрелят често и без страх, като в предварителните квалификации успеваемостта им бе ужасна”, написаха от централата, с уточнението, че Симеонов не е част от състава.

Освен това шведите определиха България като анонимна баскетболна нация и заявиха, че за голямата ни звезда – Александър Везенков, се говори повече относно минутите, които не получава в НБА, отколкото тези, които получава.

“Като баскетболна нация България е по-скоро анонимна. Страната се намира на 45-о място в света и е 29-а от общо 32 държави в ранкинга на ФИБА преди началото на квалификациите. В същото време обаче българите се класираха за ЕвроБаскет 2022, докато Швеция не успя. България разполага с НБА играч в лицето на Александър Везенков, но за него се говори повече относно минутите, които не получава, отколкото за тези, които получава. Независимо от това НБА не прави почивки за квалификациите на ФИБА, така че Саша няма да участва в този квалификационен прозорец”, добавиха от федерацията.

Съставът на България: Павлин Иванов (Сибиу, Румъния), Димитър Димитров (Балкан), Андрей Иванов (Черноморец), Константин Костадинов (Аликанте), Христо Захариев (Черноморец), Деян Карамфилов (Рилски спортист), Венцислав Петков (ЦСКА), Георги Боянов (ЦСКА), Константин Тошков (Спартак Плевен), Мирослав Васов (Рилски спортист), Йордан Минчев (Балкан), Иван Алипиев (Латина) и Коди Милър-Макинтайър (Баскония)

Съставът на Швеция: Дензъл Андерсон (Билбао), Заба Бангала (Фейенорд), Тобиас Борг (Андора), Виктор Гадефорс (за последно в Ню Тайпе), Дейвид Хук (Аликанте), Йона Льофберг (Стад Рошел), Матиас Маркусон (Фос-сюр-Мер), Бара Нджие (Брауншвайг), Мелвин Панцар (Билбао), Адам Рамщед (Норшьопинг Долфинс), Николас Спирес (Норшьопинг Долфинс), Феликс Теринс (Норшьопинг Долфинс), Джонатан Першон (Сьодертале), Крейг Лесен (АРТ Джайънтс Дюселдорф), Вилхелм Фалк (Мурсия)

Последвайте каналите ни в: