Коди Милър-Макинтайър: Не харесвам термина аутсайдер, можем да постигнем успехи

Мъжкият национален отбор по баскетбол се готви усилено за първите си мачове от квалификациите за ЕвроБаскет 2025, а към тренировъчният процес ден след началото на лагера се присъедини и голямата звезда на представителния ни тим Коди Милър-Макинтайър. Баскетболистът на Баскония даде обширно интервю пред камерата на Sportal.bg, в което говори за очакванията си за предстоящите срещи с Швеция и Германия, позицията на България като аутсайдер в група „D“, както и за рекорда си в Евролигата. Той разкри и историята около прякора си.

 

– Интересно ми е първо да разбера защо прякорът ти е Вълка? 
– Кратката версия е, че трябваше да създам за грата си в Европа различна визия за себе си. Аз съм много спокоен човек извън уграта, а за да бъда малко по-енергичен избрах това прозвище.

– Сега със сигурност ще ти трябва много енергия за мачовете от квалификациите за ЕвроБаскет 2025. България се изправя срещу Швеция в първия си мач. Какво знаеш за този отбор и неговите силни страни? 
– Ако трябва да съм честен, не знам много за Швеция и Германия. За мен най-важният ден, в случая е днес, да се подготвим по най-добрия начин, да изградим химия в отбора, да излезем максимално подготвени срещу Швеция и да победим.

– Има ли смисъл да говорим за световния шампион за Германия и колко тежък съперник е той? 
– Фокусиран съм в момента върху отбора на Швеция. Това е първият съперник срещу който се изправяме. След като мине мачът с Швеция, тогава ще се фокусирам върху Германия.

– Смяташ ли, че България е в ролята на аудсайдер и Швеция ли е основният ни конкурент в тези квалификации? 
– Първо, не харесвам термина аутсайдер. Според мен, ако играем твърдо, ако дадем всичко от себе си, дори без да имаме много големи имена, можем да постигнем успехи.

– Има доста проблеми в отбора, как ще успеете да ги компенсирате и ще успеете ли всъщност? 
– Да. Мисля, че ще можем. При факта, че има толкова много контузени играчи , останалите ще трябва да компенсират с повече енергия, да играят по-здраво, да играят по-твърдо. Смятам, че ще успеем да се справим.

– Колко голяма ще бъде липсата на Александър Везенков в тези квалификации, чувате ли се с него, поддържате ли контакт? 
– Със сигурност това е най-голямото липсващо парче в нашия отбор. Той трябва да се грижи за своето тяло, за бъдещето си в Америка, това е по-важно за него в момента. Чуваме си, пишем си в Инстаграм, поддържаме връзка.

– Казвал си, че си близък с Дий Бост. какво си говорихте с него за България преди да вземеш български паспорт? Как се чувстваш на неговото място и смяташ, ли че успяваш да запълниш тази празнина, която той остави? 
– Говорихме си преди да взема паспорт. Той ми каза, че ще ми хареса, че ще се наслаждавам, че България е красива, че треньорите са добри, съотборниците ми също. Чувствам се късметлия, че замествам играч като него. Чувствам го като мой по-голям брат. Чувствам се много добре тук в националния отбор.

– Стана третия играч с трипъл-дабъл в Евролигата, счупи рекорд наскоро. По този начин очакванията на феновете в България се повишиха към теб. Готов ли си да отговориш на тези по-високи изисквания? 
– Ако трябва да бъда честен ще дам повече от 100% в тези два мача, ще дам най-доброто от себе си.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Владимир Иванов