Шефът на българските съдии ще бъде наблюдател в турското първенство

Председателят на Съдийската комисия на БФС Давид Фернандес Борбалан ще има ангажименти и в Турция, след като местната федерация реши да покани десет авторитетни личности като наблюдатели на мачовете. Включването на 10 човека, които са с високи позиции в УЕФА, е част от програмата за развитие на турското съдийство, и ще влезе в сила от 26-ия кръг на местната Суперлига, който започва днес.

Освен Давид Борбалан, турската федерация е поканила още Франк де Блеекере (Белгия), Йорн Ларсен (Дания), Майк Райли (Англия), Алън Сноуди (Северна Ирландия), Бо Карлсон (Швеция), Уили Йънг (Шотландия), Кеес Бакер (Нидерландия), Лусилио Батища (Португалия), Алексис Дякону (Румъния). Задачата на въпросните чуждестранни наблюдатели е да гледат мачовете, да анализират представянето на турските рефери, да посочват грешките и добрите страни и да поставят оценки.

Оценката на чужденците-анализатори ще бъде 50 процента от общата оценка на всеки съдия, който е под радара им.

Българският съдийски началник, както и останалите експерти от УЕФА, няма да бъдат ангажирани всяка седмица, а на ротационен принцип, но поне в два кръга във всеки месец.

Втората задача, която е поставена от Турската федерация по футбол, е същите тези хора да оценяват работата на екипите за видеопомощ (ВАР), както и да участват в обучителните семинари. До въвеждането на чуждестранни наблюдатели се стигна след поредицата от инциденти в мачовете в Суперлигата, в това число и до прекратен двубой на Истанбулспор.

Последвайте каналите ни в:


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe