Проф. Рачев: Плюс 20 градуса скоро, с джапанки на плажа и по-леки обувки в кладенчова вода, ето кога

„На Петльовден вече мина фронта. Ще повали още малко. Но този студен фронт ще мине в южна посока.

Антициклон ще обхване почти цяла Европа.

Ние ще попаднем в много сериозен западен пренос“, това заяви климатологът проф. Георги Рачев в ефира на bTV.

По думите му събота-неделя и малко изместване по към понеделник получаваме топло време. Във вторник ще стигнат температурите и 20 градуса. 

Вторник наистина може да бъдем на плажа по джапанки или по-леки обувки в кладенчова вода. На шести, точно вторникът, ето, погледнете го това вече оранжево петно над Балканите, по-топло от Мадрид, където отбелязаха почти 30 градуса преди няколко дни.  

По целите балкани и в България нищо чудно да има температури от 20 градуса“, добави той.

„Всичко зависи как ще духне този югозападен вятър, но 15-16 градуса са гарантирани. Ще се задържи до 10-и – 11-и февруари. След това моделите са, че няма как до Второ пришествие да останем с толкова топло време„, прогнозира още той.

Според него след 10 февруари моделите малко ще са в недоумение какво точно ще се случи, но се очаква да се захлади на фона на февруари месец.

„В София от неделя, особено понеделник, много топло време. Ще има един вятър – 60 км в час и дори при 10 градуса трябва да има едно шалче, защото физиологичното усещане няма да е приятно.

Последният разкри, че край морето температурите ще стигнат до 17 градуса в Царево и разочарова скиорите със следващите си думи.  

В ниското условията няма да са добри. Например в Боровец на 1300 метра надморска височина минималните температури сутрин ще са високи, а обедните – двуцифрени, да не говорим за Пампорово.

Все пак отъпканият сняг ще се запази, и в сутрешните, и във вечерните часове ще има възможност за ски“, обясни проф. Рачев.

„Като цяло ни очаква сухо, топло и слънчево време поне една седмица“, заяви още експертът.