Как живеят жените на най-страховитите гангстери

Какво е да си съпруга на престъпник номер едно? Някои наследяват мъжете си в бизнеса и започват криминални войни, други тихо страдат и се молят за грешната си половинка дано оцелее и този път, пише „Труд“.

Трети попадат зад решетките или се крият от властите  под фалшиви имена. Каква е съдбата на съпругите на Ал Капоне, Пабло Ескобар и други легендарни бандити?

Мей Капоне

Мей Капоне се крие от журналистите загърната в кожи

Според различни документи, Ал Капоне се заразява със сифилис докато работи като охрана в голям бардак. Едва на 19 той се жени за 18-годишната ирландка Мей Джоузефин Кофлин, която ражда син от гангстера още преди сватбата.

Капоне заразява булката си със сифилис, от който страда до края на живота си.

Детето им се ражда с това заболяване и мастоидна инфекция. Бебето претърпява мозъчна операция, оставайки частично глухо. Въпреки това Мей Жозефин обича своя съпруг и остава вярна на мафиота до смъртта му през 1947 г. Капоне умира от инсулт и пневмония, а не от вражески куршум.

Мей послушно посещава Ал, докато излежава присъдата си в Алкатраз през 1929 г. Всеки път отивайки там тя се увива в кожи, опитвайки да се скрие от камерите на журналистите.

Тя живее дълъг живот и умира през 1986 г. на 89 години. Синът им Алберт Капоне, като възрастен, променя фамилното си име на Браун, живее почти законосъобразен живот (излежа две години за дребна кражба), става баща на четири дъщери и умира през 2004 г.

Алис Даймънд

Религиозната и скромна Алис Даймънд не одобрява дейността на съпруга си, гангстера Джак Легс Даймънд, но му е вярна и прощава изневерите му. Алис се моли за съпруга си, а Джак има много грехове на съвестта си.

Той е един от най-известните контрабандисти в Ню Йорк и Филаделфия по време на Сухия режим. Джак не само пренася контрабандно алкохол, но също така отвлича и измъчва хора и води сериозни битки с конкурентите.

Неведнъж се опитват да убият Даймънд. При поредния атентат, гангстерът е улучен от пет куршума, но той оцелява и дори успява да напусне хотелската си стая и да повика помощ. За това бандитът е наречен безсмъртен, но той не оправдава прякора си.

През 1931 г. Даймънд е застрелян от двама неизвестни нападатели в хотелска стая в Ню Йорк. Мафията, полицията и дори политици са заподозрени като поръчители на убийството му.

Две години след смъртта на Джак, неговата вдовица, която живее тихо и няма контакт с мафията, е застреляна в апартамента си в Бруклин. Убийците на Алис не са открити. 

Мария Ескобар

През 1976 г. амбициозният колумбийски наркобарон, 27-годишният Пабло Ескобар, се жени за 15-годишната Мария Виктория Хенао Валехо, която очаква първото им дете.

Съпругата му винаги подкрепя Ескобар, въпреки многобройните му изневери (например в последните години от живота си Пабло има сериозна връзка с журналистката и модел Вирджиния Вайехо).

Мария е наясно с аферите на Пабло, така че след смъртта му при акция на полицията през 1993 г., вдовицата и децата се крият под фалшиви имена.

Семейството на Ескобар в крайна сметка е заловено и Мария прекарва година и половина в затвора, но властите не откриват доказателства за нейни незаконни дейности. След като е  освободена, тя изчезва от публичния живот.

И макар Пабло да е известен с жестокости и убийства, Мария твърди, че той е голям романтик. За да спечели нейното сърце, често й прави серенади. „Той беше много добър любовник.

Имаше добра душа, защото винаги искаше да помага на бедните. Беше джентълмен, който обичаше семейството си. Не пропускаше да е с нас при всеки повод. Най-важна за него беше нашата безопасност“, споделя в интервю Мария.

След смъртта на Пабло, съпругата му и двете им деца са атакувани от властите. Конфискувано е почти цялото им имущество. Често са търсени и от врагове на наркобарона. Затова те напускат Колумбия, а Аржентина е единствената страна, която им дава убежище.

Там те живеят под чужди имена и мнозина не подозират, че са роднини на наркобарона. Днес синът му Хуан Пабло е уважаван архитект и си спомня баща си с топлина, наричайки го грижовен и сантиментален човек. Хуан разказва, че веднъж докато се крие от правителството с децата си, Ескобар пали огън от банкноти в планината и изгаря около два милиона долара, за да стопли семейството си.

Ема Коронел

Ема се омъжва за мексиканския наркобарон Хоакин Гусман Лоера през 2007 г., когато е на 18 години. Тя е четвъртата съпруга на 50-годишния Ел Чапо, най-опасния престъпник в света.

През 2012 г. Ема ражда близначки от него. По това време Хоакин Гусман оглавява най-големия наркокартел в Мексико и е включен в списъка на най-могъщите и богати хора в света според Forbes.

Но суетата погубва наркобоса. Докато се крие от властите, Ел Чапо общува с холивудски актьори и продуценти, мечтаейки да направят филм за него. Така срещата с Шон Пен помага на полицията да проследи престъпника, въпреки че той постига целта си: през 2017 г. излиза телевизионният сериал „Ел Чапо“.

Ема Коронел плаща скъпо за любовта си към Ел Чапо. През лятото на 2016 г. двама от нейните племенници, на 19 и 13 години, са застреляни в Мексико.