Учени откриха нещо удивително в изоставен мравуняк ВИДЕО

Мравките са невероятно умни, въоръжени със супер сила и невероятни умения за работа в екип. Никой от техните събратя насекоми не може да се сравни с тях. Армия от мравки дори е успяла да построи цял мегаполис под земята.

Учени откриха в Бразилия сложна подземна мрежа, създадена от мравки.

За целта около десет тона цимент са изпомпвани в изоставен мравуняк в продължение на три дни, информира Ladbible. 

Екип от специалисти, ръководен от професор Луис Форги, е бил изумен от сложността на „града-държава“, който има подземни магистрали, свързващи основните камери на колонията.

Учените са открили, че общност от мравки, наречена „суперорганизъм“ поради умната си координация помежду си, е създала свой собствен метрополис на осем метра под земята.

Наречена „еквивалентът на мравките на Великата китайска стена“, тази сложна мрежа включва основни маршрути, странични пътища и преки пътища, по които мравките да се придвижват.

Това зашеметяващо откритие е заснето в документалния филм Мравки! Тайната сила на природата”, в който се разказва за това, че мравките имат много по-големи възможности, отколкото може да се очаква.

Разказвачът обяснява: „Пътеките се разклоняват и водят до множество градини с гъби и ями за боклук. Тунелите са проектирани така, че да осигуряват добра вентилация и най-кратки маршрути на движение.

Всичко изглежда сякаш е проектирано от архитект, но, разбира се, не е така. Този колосален и сложен град е създаден от колективната воля на колония от мравки – суперорганизъм.“

Структурата заема огромна площ от 50 квадратни метра и се простира на осем метра дълбоко в земята. Това означава, че колонията от мравки е преместила 40 тона пръст, за да създаде своя подземен дом.

Разказвачът продължава: „Милиарди товари пръст са извадени на повърхността, като всеки товар тежи четири пъти повече от една мравка работник. Преведено на човешки език, почвата се е издигнала на повърхността с един километър.

Тези удивителни насекоми могат да носят товари 10-50 пъти по-големи от собственото им тегло. Мравките наистина засрамват много трениращи – особено след като вратната става на мравка може да издържи на натиск 5000 пъти собственото й тегло. Тези малки работници са механични системи, които удивляват.

Превод и редакция