Професор предупреди: Тази функция на колата е много опасна за мъжете

Мъжете трябва да бъдат предпазливи при използването на отопляеми седалки през зимата. Според професор Алън Пейси от университета в Манчестър, използването на отопляеми седалки в колата може да повлияе негативно на качеството на спермата и способността на мъжа да зачене.

Отдавна е известно, че продължителните горещи вани са вредни за мъжката плодовитост, тъй като тестисите трябва да стоят на хладно, пише в. Deily Mail.

Отопляемите седалки в колата могат да имат подобен ефект чрез повишаване на температурата на тестисите. Продължителното използване на отопляеми седалки може да представлява потенциален риск за мъжката репродуктивна система.

Д-р Ипократис Сарис, консултант по репродуктивна медицина, също посочва потенциалния риск за мъжката плодовитост от продължителната употреба на отопляеми седалки в колата.

Въпреки обратимостта на този ефект, мъжете, които планират да заченат дете, трябва да помислят как да комбинират комфорта със запазването на репродуктивното здраве през студения сезон.

Алън Пейси обикновено препоръчва на мъжете, които планират да имат потомство, временно да се откажат от използването на тази функция в колата.

Някои учени обаче смятат, че случайното използване на отопляеми седалки няма да причини много вреда на здравето. Продължителното носене на плътно прилепнали панталони и шорти за колоездене може да причини същата вреда, което води до прегряване в областта на слабините, а Британското дружество за плодовитост по-рано предупреди мъжете да не използват дори лаптоп директно в скута си.

Що се отнася до седалките, има прост съвет: когато се качвате в замръзнала кола, загрейте седалката до комфортна температура, след това изключете отоплението – и всичко ще бъде наред.