Шеф Александър Таралежков от Мастър шеф направи чудеса в сутрешния блок на БТВ.
Той бе заедно със свои ученици, които нарече „студенти“
Може да прозвучи като майтап, но не е – той им преподавал теория на сармите и долмите. Освен академичен подход към това ястие, в курса му разбира се има и практика, но нея зрителите не видяха.
Шеф Таралежков не на шега иска да превърне сармата и долмата в модерна кулинарна, забеляза Vihrogon.
bg.
Той обясни, че ще покаже на учениците си поне 7 различни техники за пълнене и завиване.
Спецът от „Мастършеф“ подчерта, че през зимата трябва да се пълнят изсушени чушки, патладжани и т.н.
Плънката в турската традиция е с ориз или булгур, но за да са по-българско ястието, Таралежков предпочита да е с боб.
Спецът от „Мастършеф“ развива универсални теории за ястието
Знаменитият готвач разказа, че най-екзотичните долми се правят в Бангладеш, където плънката е със скариди и се слага в нещо средно между тиквичка и краставица, като се вари в кокосово мляко.
Оригиналната рецепта били пренесена от арменци, които преди време се заселили там, като постепенно е приспособена към местните продукти. „В сармите и долмите има универсални принципи“, заяви „теоретикът“ им шеф Таралежков.
Снобският момент в иначе интересната тема внесе екипът на bTV. Първо репортерката, която интервюираше Таралежков заяви, че не знае какво е долма, което само показа ниската ѝ кулинарна култура.
После обаче водещият Петър Дочев надмина всичко, като се изповяда пред Деси Стоянова, че имал „детска травма“ от сарми и не ги ядял. Актьорът не влезе в подробности, но заяви, че ще се подложи на терапия.
Дочев щял да отиде до Кент, където шеф Таралежков да му сготви неговите „фюжън“ сарми и долми. Едва тогава щял да направи прехода към традиционните на майка си и баба си. Деси Стоянова коментира само, че това е доста заобиколен път, макар че видимо беше изненадана от това, че една толкова проста храна може да е травматична за колегата ѝ.